Свет

Американци изгубили стрпљење: Све мања подршка наоружавању Кијева

Грађани САД би хтели да се Бајденова администрација коначно посвети решавању домаћих проблема, па тако желе да Америка подржи преговоре Украјине са Русијом ради мирног решавања сукоба
Американци изгубили стрпљење: Све мања подршка наоружавању Кијеваwww.globallookpress.com © Ty ONeil/Keystone Press Agency

Американци су већ изгубили стрпљење, па је њихова подршка испоруци оружја и помоћи Кијеву све мања како се приближавамо годишњици руске Специјалне војне операције у Украјини, показује нова анкета Центра за истраживање јавних послова Асошиејтед прес- Норк, а преноси "Федералист".

Слање оружја Кијеву сада подржава мање од половине Американаца, односно 48 одсто, док је 29 одсто грађана САД против ових испорука, а 22 одсто је неодлучно.

Ово је пад у односу на мај 2022, када је 60 одсто одраслих Американаца било за наоружавање Украјине.

Американци су подједнако подељени око тога да ли да САД шаље Кијеву новац. За то је 37 одсто, противи се 38 одсто, а оних који о томе немају став је 23 одсто.

Сукоб коме се, како "Федералист" пише, не назире крај за мање од годину дана америчке пореске обвезнике већ је коштао око 113 милијарди долара.

Логично је зато, како закључује портал, да јавна подршка финансирању сукоба јењава, посебно зато што су Американци више забринути због скакања цена намирница и смањења плата, изазваних делом због прилива миграната на граници између САД и Мексика.

У међувремену, криза фентанила, који у земљу стиже због истих катастрофалних граничних политика, изазива пустош у сиромашним заједницама радничке класе. Више од 107.000 Американаца умрло је од предозирања дрогом само у 2021.

Због овакве ситуације Американце више занима када ће се Бајденова администрација окренути решавању проблема код куће, па тако готово половина њих жели да председник помогне Украјини у преговорима о мировном решењу са Русијом.

Стално финансирање прокси рата у иностранству једноставно, закључује "Федералист", није приоритет за просечног Американца, било да је он демократа или републиканац, па су зато амерички званичници наводно упозорили Украјину да је "стрпљење Американаца за бескрајне ратове ограничено".

"Наравно, дајући Зеленском и њему сличнима више новца, Америка повећава способност Украјине да се бори и на тај начин продужава рат, а то је чињеница која Американце изгледа разбуђује. Отворено је питање да ли новац заправо иде за ратне напоре или пуни џепове украјинских олигарха", додаје "Федералист".

image
VV inauguration
banner