Свет

Грчка: Нећемо испоручити Кијеву ракетне системе С-300; Финска: Шаљемо три тенка "леопард"

Атина одбила да Кијеву пошаље руске противваздушне ракетне системе, а од мале балтичке земље стижу чак три тенка и обучавање војске
Грчка: Нећемо испоручити Кијеву ракетне системе С-300; Финска: Шаљемо три тенка "леопард"© Tanjug/Louiza Vradi/Pool Photo via AP

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис јасно је ставио до знања америчком државном секретару Ентонију Блинкену да Грчка неће слати Кијеву руске противваздушне ракетне системе С-300.

Како преноси "Катимерини", ово питање је покренуто током вечере двојице званичника током које је разговарано о ситуацији у Украјини.

Атина је нагласила да је за Грчку немогуће да дозволи слање оружја без хитних аранжмана за замену. Уз то, додаје лист, слање руског оружја Украјинцима могло би да има озбиљне последице по Грчку.

Због тога грчки и амерички званичници разматрају програм замене руског оружја америчким, наводи "Катимерини".

Изјаву грчког премијера потврдио је министар одбране Николаос Панајотопулос у интервјуу грчкој телевизији "ЕРТ", рекавши да Грчка неће пребацити противваздушне ракетне системе С-300 Украјини, упркос захтевима САД, јер би то ослабило њену одбрану.

На питање да ли је Блинкен током посете тражио од Грчке да пошаље војну опрему, укључујући С-300, у Украјину, Панајотопулос је одговорио да су их САД одавно тражиле од Грчке.

"Рекли смо да не можемо да удовољимо овом захтеву, јер ни на који начин не можемо да пружимо било какву помоћ слабљењем наше одбране. С-300 су ту где јесу. Они су купљени и стигли у Грчку из одређених разлога, и све док пошто ти разлози постоје, нећемо пристати на било какво слабљење нашег одбрамбеног система", поручио је Панајотопулос.

Финска Украјини шаље три тенка "леопард 2"

Министарство одбране Финске саопштило је да ће Украјини испоручити три тенка "леопард 2" и да ће обучавати војску у оквиру 13. пакета војне помоћи тој земљи.

"У оквиру међународне сарадње у вези са тенковима "леопард", Финска ће Украјини пребацити три тенка. Такође, обезбедићемо и обуку у вези са њиховом употребом и одржавањем. Ова три тенка су укључена у пакет помоћи, о чему је сада одлучено", наводи се у саопштењу.

Министарство је додало да из оперативних разлога, да би се обезбедила безбедна испорука помоћи, ниједан други садржај, начин испоруке или распоред неће бити детаљније саопштен.

Како наводе у министарству, вредност 13. пакета је више од 160 милиона евра, док је укупна вредност свих пакета војне помоћи које је Финска испоручила Украјини, више од 750 милиона евра.

image