Свет

Председавајући Генералне скупштине УН: Русија је била и биће наша најважнија чланица

Остале земље чекају да се Москва врати на пут успостављања и одржавања мира како би допринела заједничкој стабилности и просперитету, поручио је мађарски дипломата Чаба Короши на руском језику
Председавајући Генералне скупштине УН: Русија је била и биће наша најважнија чланицаwww.globallookpress.com © Eskinder Debebe/UN Photo

Председавајући 77. Генералне скупштине УН, мађарски дипломата Чаба Кoрoши рекао је да је Русија и даље најважнија чланица УН.

"Русија је била и остала важан члан заједнице народа. Остале земље чланице чекају да се Русија врати на пут успостављања и одржавања мира како би допринела заједничкој стабилности и просперитету", рекао је Короши на руском језику на специјалној седници Генералне скупштине о Украјини.

Он је рекао да до нуклеарног рата не би никада требало да дође, јер би то имало огромне последице.

"Ово је незамислива претња са могућим катастрофалним глобалним последицама. У нуклеарном рату не може бити победника и он никада не би требао да се деси", истакао је дипломата.

Кoрoши се прошле године у септембру такође обратио на руском језику, отварајући заседање.

Према Основама државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања од 2020. године, употреба нуклеарног оружја је могућа ако непријатељ употреби ову или друге врсте оружја за масовно уништење против Руске Федерације и њених савезника.

Такође, ако постоје поуздане информације о лансирању балистичких пројектила за напад на Русију и њене савезнике, удару непријатеља на објекте неопходне за узвратна дејства нуклеарних снага, као и у случају агресије на Руску Федерацију уз употребу конвенционалног наоружања, када је угрожено само постојање државе.

image