Свет

Си-Ен-Ен: Европа не може да постоји без руских енергената и кинеског тржишта

Новинар Си-Ен-Ена позвао Америку да размотри побољшање веза са Пекингом
Си-Ен-Ен: Европа не може да постоји без руских енергената и кинеског тржиштаwww.globallookpress.com © Li Gang/XinHua

Америчка администрација требало би, зарад своје безбедности, да размисли о побољшању односа са Кином, оценио је новинар Си-Ен-Ена Фарид Закарија.

Закарија је, разговарајући са колегом Андерсоном Купером о ситуацији у Украјини и затегнутим односима Вашингтона и Пекинга, оценио да ће, ако Кина подржи Русију, то бити "прекретница" у сукобу.

Кинези немају чега да се боје јер их америчка администрација већ санкционише и притиска. А Руси су њихов највећи савезник. Уз то, Кинези и Руси имају заједнички интерес - а то је да не желе доминацију САД, оценио је Закарија.

На питање Купера, шта би Пекинг добио слањем оружја и помоћи Москви, Закарија је подсетио да је Русија земља богата енергентима, док је Кина огромни потрошач исте. Помагањем Русији, Кинези би добили 'вазала'", рекао је он.

Закарија је, исто тако подсетио да је Европи потребна Кина из економских разлога.

"Европа не може без руских енергената и кинеске робе", прецизирао је он, позивајући се на мишљење представника Европске уније.

Према Закаријиним речима, Сједињене Америчке Државе би морале да успоставе "ближе односе" са Кином, упркос тренутној ситуацији.

"Бајденова администрација би требало да нађе начина да одвуче Кину од Русије. Ако две од три нуклеарне силе буду уједињене против САД, то неће бити добро за нас", упозорио је Закарија.

image