Свет

Анализа Си-Ен-Ена: Америка у сукобу на два фронта с Русијом и Кином

Односи нуклеарних нивала врло су напети, а америчка ТВ мрежа упозорава да је увек "опасно" кад две нуклеарне силе не разговарају
Анализа Си-Ен-Ена: Америка у сукобу на два фронта с Русијом и Киномwww.globallookpress.com © Li Xueren/Xinhua

Односи нуклеарних ривала, САД, Русије и Кине ушли су у нову еру након Бајденове драматичне посете Кијеву, али и Путиновог говора у коме је сукоб у Украјини оценио као егзистенцијалну битку против Запада, оцењује Си-Ен-Ен.

Док амерички председник обећава да ће уз Кијев бити онолико дуго колико је то потребно, а Путин наговештава да би то "дуго" могло бити и дуже него што се очекује, Кина у међувремену убрзава своју стратешку игру са Русијом.

Бајден је тек био започео европску турнеју, а Пекинг који се претходних дана наслушао бројних упозорења САД да нипошто не шаље оружје Русији, у Москву је послао свог шефа дипломатије Ванга Лија. И то баш у тренутку док су односи Кине са Америком у најнапетијем стадијуму, због "шпијунске свађе", односно "случаја балон".

"Овонедељни развој догађаја не значи да су будуће претње националној безбедности САД из Пекинга и Москве исте. Рат у Украјини често је разоткривао руску слабост, док ће забринутост око растуће моћи Кине заокупљати Вашингтон већи део овог века. Два америчка непријатеља нису, међутим, у формалном савезу против САД, без обзира што траже начин да унапреде сопствене тежње да радећи заједно нашкоде америчким интересима", оцењује Си-Ен-Ен.

Сједињене Државе, дакле, како закључује америчка ТВ мрежа, доживљавају погоршање спољнополитичке кризе, и то истовремено и са својим бившим противницима из Хладног рата у Кремљу, али и "ратоборном новом ривалском суперсилом" на челу са Си Ђинпингом.

"Идеја о глобалном надметању између демократија и аутократија звучала је теоријски и била неопипљива када ју је Бајден изнео док се кандидовао за председника. Сада је све превише стварно", наводи Си- Ен-Ен, описујући Русе и Кинезе као оне који отворено нарушавају међународно право. За сваког ко зна за ратнохушкачку спољну политику САД и њихово мешање у унутрашње послове суверених држава, ова тврдња америчког медија делује прилично гротескно.

Овако скицирани спољнополитички односи "троугла" између Америке, Кине и Русије отварају, упозорава Си-Ен-Ен, и питање о томе какви су војни капацитети САД, и да ли је тренутни буџет за војску довољан.

Нема повратка "у нормалу"

Путин је отворено оптужио Запад за изазивање сукоба у Украјини, а Бајден то и даље демантује.

"Била би грешка одбацити Путинове конспиративне тврдње и осећај да је Запад ангажован у дугој кампањи да га свргне. Док Русија можда не може да извојује конвенционалну победу, Путин би можда могао да живи са дугим ратом који разара све више украјинских градова, убија више Украјинаца и на крају кошта западне владе милијарде долара, а да за то време постепено повећава притисак на лидере у САД и Европи да повуку назад", упозорава Си-Ен-Ен.

Баш је Бајденово путовање показало да је отуђење између САД и Русије – два фактора који ће годинама обликовати глобалну политику – готово потпуно, примећује америчка ТВ мрежа, додајући да је Путин најавио да Москва више неће учествовати у новом нуклеарном споразуму СТАРТ са Сједињеним Државама.

А да више нема повратка "у нормалу", осигурава и прошлонедељана оптужба Бајденове администрације да је Русија починила злочине против човечности.

"Увек је опасно кад две највеће нуклеарне силе не разговарају", упозорава амерички медиј.

Хоће ли Пекинг прећи "црвену линију" САД?

САД наводно настоје да пригуше своју најновију кризу са Кином насталу због, како то Вашингтон тврди, кинеског шпијунског балона. А на све то Америка је ове недеље упозорила Кину да Русији не испоручује оружје.

Заправо, запретила, јер како је пре неколико дана рекла америчка амбасадорка у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд такав корак "прешао би америчку црвену линију".

Сваки покушај Кине да испоручи оружје за сукоб у Украјини не би променио стратешку равнотежу бојног поља – али би то био озбиљан и непријатељски нови фронт за ривалство САД и Кине, наводи Си-Ен-Ен.

Медиј подсећа и да су се Русија и Кина договориле о пријатељству "без ограничења", као и да је кинеско министарство спољних послова оштро примило упозорења Вашингтона, будући да сам шаље огромне количине оружја Украјини и "није у позицији да по том питању Кини држи предавања".

Али, нема још јавних доказа да је Кина Москви слала оружје, а уз то, мало је вероватно, како примећује америчка ТВ мрежа, да ће се две државе спојити у формални савез.

"Кина, која има своје економске проблеме, можда није вољна да ризикује америчке санкције које би могле бити резултат испоруке оружја Москви. Али Пекинг може да буде заинтересован да се рат продужи, надајући се да би то могло да одврати пажњу САД и смањи Бајденове напоре да одговори на доминацију Кине у Азији", оцењује Си-Ен-Ен, напомињући да би због украјинског конфликта могло да дође и до подела САД и Европе, што би такође годило Ђипингу.

image