Свет

Скот Ритер: Без Новог СТАРТ споразума наступиће невиђена трка у наоружању

Свако ко не схвата озбиљност тренутне ситуације "не цени живот", тврди пензионисани обавештајац
Скот Ритер: Без Новог СТАРТ споразума наступиће невиђена трка у наоружањуGetty © David McNew/Getty Images

Пензионисани мајор америчких маринаца Скот Ритер указао је да је одлука Москве да се повуче из Новог СТАРТ споразума последица настојања САД да ослабе Русију, додавши да свако ко не схвата озбиљност тренутне ситуације "не цени живот".

"Сада се испољавају последице напора Америке да се Русија нападне, ослаби и уништи. Путин се повлачи из јединог преосталог споразума о контроли наоружања између наше две нације", рекао је Ритер у интервјуу за "Спутњик интернешенел" и додао да "свако ко не разуме колико је ово озбиљно вероватно не цени живот."

Без споразума о контроли наоружања, оценио је Ритер, настаће трка у нуклеарном наоружавању у време када технологија далеко надмашује ону која је била актуелна за време "неспутане трке у наоружавању касних 1960-их или раних 1970-их", навео је. 

Ритер, који је такође служио као инспектор за спровођење Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ), сматра да је ефикасна контрола наоружања данас од пресуднијег значаја за спречавање нуклеарног армагедона него што је то икада била.

Модерно нуклеарно наоружање не оставља простора за грешке

Он је указао да већа брзина и прецизност модерних нуклеарних пројектила не остављају простора грешкама.

"У прошлости смо имали среће јер би било довољно времена да се другој страни каже: 'Ово лансирање америчких пројектила против Русије, у ствари, није било лансирање. Била је грешка.' Данас, ако нека страна сазна за лансирање на супротној страни, онда мора да одговори јер нема времена да каже: Сачекај мало да добијемо још података", указао је Ритер.

Без Новог СТАРТ споразума, сматра Ритер, наступиће трка у наоружању коју ништа неће моћи да спречи, што би, додаје амерички стручњак, било "фатално".

"Зато морамо да се молимо да Сједињене Државе превазиђу своју опсесију Украјином и да се запитамо како да спречимо нуклеарни холокауст за који бисмо сами били одговорни", рекао је Ритер.

Председник Русије Владимир Путин указао је на проблем недостатка времена за реаговање при лансирању модерних ракета у децембру 2021. године, након што је Москва предала Вашингтону и НАТО-у свеобухватне безбедносне гаранције, које су циљале да драматично смање тензије између Русије и западног блока.

Запад је одбацио нацрте споразума у јануару 2022. године, понављајући да се о проширењу НАТО-а на исток не може преговарати.

Путин је током јучерашњег обраћања указао да се од Москве очекује да испуни све што је договорено, укључујући и СТАРТ, док се Запад понаша онако како хоће, "као да не постоји веза између тог споразума и, рецимо, сукоба у Украјини, или других непријатељских акција према Русији".

Председник Русије је упозорио да има податке о плановима Вашингтона да тестира своје нуклеарно оружје у пуном обиму и додао да се и Москва мора припремити за тестирање сопственог наоружања, али да то неће учинити прва.

Пречица САД до унапређења стратешке позиције

Како Ритер наводи, концепт смислене контроле наоружања, каква је била за време Хладног рата, развијен је у периоду када су САД "поштовале и плашиле се свог противника, Совјетског Савеза."

По распаду Совјетског Савеза, "Сједињене Државе више нису поштовале Русију, нити су је се плашиле", оценио је Ритер, додавши да од тада Вашингтон користи споразуме о контроли наоружања за унапређење сопствене стратешке позиције.

Ритер је подсетио да су се САД повукле из многих споразума о контроли наоружања а да сада "варају у испуњавању последњег преосталог споразума, Новог СТАРТ-а".

"Не дозвољавамо руским инспекторима да дођу, док захтевамо да ми вршимо инспекцију у Русији, и зато су се Руси повукли. Све је ово игра моћи којом САД хоће да унапреде оно што верују да је наша стратешка предност у односу на Русију", додао је Ритер.

Руски пројектили бољи од америчких

Ритер је оценио да Русија није више "поражена, покорна држава" и додао да су "Руси данас нуклеарно супериорни у односу на нас. Њихови пројектили су бољи од свега што ми имамо. Немамо противракетни одбрамбени систем достојан тог имена".

"Дакле, ако дође до нуклеарног сукоба, били бисмо уништени. Међутим, велика је шанса да бисмо уништили и ми њих, што нас враћа у ситуацију из шездесетих година прошлог века, када смо схватили да концепт узајамног уништења није лош јер је на неки начин спречавао нуклеарни сукоб", оценио је он.

Међутим, бивши инспектор УН за оружје указује да данашња администрација у Вашингтону "верује у америчку нуклеарну надмоћ и не верује у контролу наоружања."

"Морамо да их се решимо. Да доведемо људе који признају да је контрола наоружања једини начин да се спасе људска раса", закључио је Ритер.

Бајден "прежвакао" поновљене тезе у Украјини и Пољској

Скот Ритер је назвао посете председника САД Џозефа Бајдена Кијеву и Варшави, као и сирене за узбуну које су се огласиле за време његовор боравка у украјинској престоници "театром апсурда", указавши да је амерички председник током својих говора само "прежвакао" у много наврата поновљене тезе.

image