Свет

Америка се спрема да пошаље до 200 војника на Тајван

Према наводима америчких званичника, још пре само годину дана свега око 30 америчких војника било је стационирано на Тајвану
Америка се спрема да пошаље до 200 војника на Тајван© Tanjug/AP Photo/Johnson Lai

САД се припремају да пошаљу између 100 и 200 војника на Тајван ради обуке локалних оружаних снага, објавио је данас "Волстрит џорнал" позивајући се на неименовани високи извор.

Према наводима, реч је о проширењу програма обуке који је у прошлости укључивао Националну гарду, специјалне јединице и маринце, а према наводима америчких званичника, још пре само годину дана свега око 30 америчких војника било је стационирано на Тајвану.

''Немамо коментар о конкретним операцијама, ангажманима или обуци, али бих истакао да наша подршка и безбедносни односи са Тајваном остају усклађени са тренутном претњом коју представља Народна Република Кина'', рекао је портпарол Министарства одбране Марти Мајнерс.

''Наша посвећеност Тајвану је чврста и доприноси одржавању мира и стабилности широм Тајванског мореуза и унутар региона'', додао је.

Како наводи Фокс њуз, повећање броја трупа планирано је месецима пре него то су напетости између Кине и САД ескалирале након скандала са наводним шпијунским балоном изнад америчког копна.

Војници који оду на Тајван имаће задатак да обучавају тамошње снаге о америчким системима наоружања, као и маневрима за супротстављање потенцијалној офанзиви из Кине.

Америчка медијска кућа подсећа да је Кина последњих недеља често слала своје бродове и авионе у тајванске воде и ваздушни простор.

Међународна заједница признаје Тајван као део Кине, која настоји да то острво уједини са матицом.

Ова информација објављена је након посете председнице међународно непризнатог Тајвана Цаи Инг-вен Вашингтону, одакле је изјавила да је договорена јача војна сарадња тог острва и САД.

Кина је у августу организовала војне вежбе у близини Тајвана како би изразила љутњу на САД који је наоружавањем и подстицањем Тајвана на једнострано проглашену независност угрозила суверенитет Пекинга. Додатни дипломатски скандал изазвала је посета председнице Представничког дома Ненси Пелоси Тајпеју.

image