Свет

Бивша британска премијерка саветује: Наоружати Тајван, а Кини увести санкције

Бивша британска премијерка Лиз Трас присуствоваће конференцији Интерпарламентарне алијансе о Кини која ће бити одржана у Токију
Бивша британска премијерка саветује: Наоружати Тајван, а Кини увести санкције© Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

Бивша британска премијерка Лиз Трас затражиће у петак да Тајван добије више оружја и да се Група седам нација (Г7) договори о координисаном пакету санкција против Кине ако дође до ескалације војних тензија око острва, објавио је Ројтерс.

У свом првом говору откако је прошле године поднела оставку, Трас ће на конференцији у Јапану чија ће тема бити Кина казаће да Запад треба да заузме оштрији приступ другој по величини економији света.

Према наводима Ројтерса који је имао увид у њен припремљени говор, бивша британска премијерка ће навести да има оних који тврде да је "успон тоталитарне Кине" неизбежан и да је "бити против овог режима безнадежан задатак", али да она одбацује овај "фатализам".

"Слободни свет има значајну улогу у томе да ли ће се успон Кине десити или не – и како ће се десити", стоји у говору Лиз Трас која је ушла у историју као премијерка Велике Британије са најкраћим стажом, јер је на тој функцији била само 45 дана.

Британски премијер Риши Сунак суочава се са притиском појединаца из његове странке да Кину поново класификује као претњу уместо "системског конкурента" у ажурирању владине стратегије одбране и спољне политике, за коју се очекује да ће бити објављен следећег месеца.

Сунак је прошле године позвао на "чврсти прагматизам" према Кини и нагласио потребу да се ангажује са Пекингом, што је изазвало забринутост неких у његовој странци да ће усвојити мекши приступ односима од свог претходника.

Трас ће се појавити на конференцији Интерпарламентарне алијансе о Кини у Токију заједно са још двојицом бивших премијера, аустралијским Скотом Морисоном и белгијским Гајем Верхофштатом.

Она ће позвати на низ политика према Кини, укључујући давање пуног дипломатског статуса Тајвану, осигуравање да острво има довољно оружја да се брани, и рећи ће да је одлука да се кинеском председнику Си Ђинпингу 2015. одобри државна посета пуна помпе 2015. била грешка.

"Требало би да знам – присуствовала сам банкету у његову част", рећи ће она. "Гледајући уназад, мислим да је ово послало погрешну поруку".

image
VV inauguration
banner