Свет

Пољска шаље Кијеву тенкове, Шпанија поправља, Финска скромна у поклону

Осим Немачке, једина европска земља која Кијеву шаље модерније "леопарде 2А6с" је Португалија, која је обећала три ова возила
Пољска шаље Кијеву тенкове, Шпанија поправља, Финска скромна у поклонуGetty © David Hecker / Stringer

После саопштења крајем јануара да ће Немачка послати Украјини тенкове "леопард", као и да ће одобрити и другим европским савезницима да их испоруче, из Варшаве стиже најава да би "леопарди" крајем недеље могли да пређу пољску границу, а из Берлина критика савезника да оклевају у слању модерних верзија борбених возила Украјини. 

Председник пољске Националне агенције за безбедност Јацек Севера рекао је за "Фајненшел тајмс" да ће његова земља послати 14 "леопарда 2А4с" Украјини за неколико дана, као и четири која су послали Канађани, а који су овог месеца допремљени у Пољску.

Немачка је најавила слање 14 "леопарда 2А6с", а канцелар Олаф Шолц изнео је план да се оформе два батаљона тенкова немачке производње од укупно 62 возила: један би био немачка "донација" сачињена од модерније верзије "леопарда 2А6с", а други би чинила борбена возила чијим слањем руководи Пољска, нешто старији "леопарди 2АФс".

Међутим, напредак у слању се одужио, констатује ФТ, а на прошлонедељној безбедносној конференцији у Минхену Шолц је критиковао савезнике да су превише спори у испуњавању обећања да пошаљу тенкове Кијеву, а Немачку су месецима критиковали што оклева да то учини.

За разлику од Немачке, Шпанија планира да пошаље шест старијих модела тенка 2А4, али како су одмах нагласили у Мадриду прошле године, будући да су у складишту од 2012. године, возила су у "жалосном стању", немају уље, недостају им кључни делови, укључујући и батерије.

Шпански премијер Педро Санчез током посете Кијеву ове недеље поновио је да ће његова влада послати шест (старих) тенкова Украјини, а да ће у наредних неколико недеља размотрити да ли број возила могу да повећају са шест на десет.

Финско Министарство одбране саопштило је да ће украјинској војсци послати три "леопард 2" тенка погодна за чишћење мина, што је део новог пакета војне помоћи вредног 160 милиона евра.

Берлин се надао да би Финска могла да приложи више возила будући да има 200 "леопарда 2". Али, фински председник Саули Нинисто развејао је те наде вајкајући се да "земља има 1.340 километара дугу границу с Русијом и једина је држава са 'леопардима' која није чланица НАТО".

Неодређен је био шведски министар одбране Пол Џонсон који је изјавио да ће Стокхолм послати неколико својих "леопарда" и да су у разговорима о томе с Немачком.

Осим Немачке, једина европска земља која Кијеву шаље модерније "леопарде 2А6с" је Португалија, која је обећала три ова возила. Шпанија има 239 комада истог модела тенка, али не планира да их да Украјини, наводећи да су им потребни за сопствену одбрану.

Планове да се Украјини обезбеде 2А4с тенкови компликује несташица резервних делова и муниције за овај старији модел тенка. Немачка војска не користи га већ 20 година, па немачки произвођачи не праве делове за њега.

Министар одбране Немачке Борис Писторијус на минхенској безбедносној конференцији није крио разочарање што неке земље неће да донирају новије моделе "леопарда".

"Очигледно постоје неке државе које више воле да се крију иза Немачке. Лако је рећи, ми бисмо (послали тенкове), ако бисте нам допустили, али када смо им допустили, они ипак - нису", рекао је Писторијус.   

image