Свет

Бивши амерички сенатор: САД су започеле сукобе у Ираку и Украјини

Ричард Блек тврди да је Вашингтон збацио легитимне владе у овим земљама како би поставио марионетске
Бивши амерички сенатор: САД су започеле сукобе у Ираку и Украјиниwww.globallookpress.com © U.S. Army Sgt. Julio Hernandez/Keystone Press Agency

Уплитање Сједињених Америчких Држава у послове других земаља изазвало је најмање два велика сукоба у последњих 20 година – рат у Ираку и руску војну операцију у Украјини, рекао је бивши сенатор Вирџиније, Ричард Блек у интервјуу за РТ интернешенел.

Према његовим речима, иако већина Американаца не жели да буде укључена у сукобе у далеким земљама, амерички "спољнополитички естаблишмент" има своју агенду.

Говорећи за РТ, Блек је рекао да су САД "извор" и сукоба у Ираку и у Украјини, објашњавајући да је Вашингтон "заузео Ирак војном силом која је долазила из целог света", и да је "ушао и заузео Украјину војном силом са друге стране света".

Бивши сенатор каже да је сукоб у Украјини избио када је ЦИА "извела насилни, крвави пуч" у Кијеву 2014. и помогла да се с власти уклони легитимно изабрани председник Виктор Јанукович. Вашингтон га је потом заменио "револуционарном хунтом" и почео да убацује "напредно оружје" у Украјину у циљу развоја "веома страшне" војне силе.

Блек је окарактерисао актуелног украјинског председника Владимира Зеленског као ништа друго до "марионету" Вашингтона која "ради шта му се каже, када му се каже".

Ирак, који су САД напале 2003. године, сведен је на статус "колонијалне државе", тврди он, додајући да верује да ће се "окупација Ирака наставити бесконачно" и да је крајњи циљ Америке да има утицај на цео Блиски исток из његовог "ојачаног командног и контролног центра" у багдадској "Зеленој зони".

Према речима бившег сенатора, иако већина Американаца не подржава ове интервенције, елите у Вашингтону, као и "олигарси" и произвођачи оружја, следе своје интересе.

Блек је такође рекао да би сукоб у Украјини могао да буде решен ако земља постане "неутрална" и "демилитаризована", слично Аустрији током Хладног рата, додајући да ће бити неопходно позабавити се безбедносним питањима Русије.

image