Свет

Демонстранти у Бриселу апелују: Дипломатија, а не тенкови

На плакатима које су носили демонстранти писало је: "престаните са слањем оружја у Украјини", "пошаљимо дипломате, а не тенкове" и "против НАТО"
Демонстранти у Бриселу апелују: Дипломатија, а не тенковиGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Демонстранти у Бриселу одржали су протест против политике ЕУ и НАТО у вези са сукобом у Украјини, захтевајући заустављање испоруке оружја Кијеву и ангажовање у дипломатији ради постизања мира, јавља дописник "РИА Новости".

На плакатима које су носили демонстранти писало је, између осталог: "престаните са слањем оружја у Украјини", "пошаљимо дипломате, а не тенкове" и "против НАТО".

Учесници скупа су позвали да се средства ЕУ троше на потребе становништва, а не на повећавање војне производње.

Један од демонстраната је поручио да седиште НАТО не треба да буде у Белгији, и да та држава треба да напусти алијансу. 

Било је и апела председнику Европског савета Шарлу Мишелу, шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен и високом представнику за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу да одмах почну да "раде за добробит света".

Раније су европски званичници најавили повећање испоруке оружја Украјини, одбијајући мировне преговоре.

Шеф дипломатије ЕУ Борељ је рекао да ће почетком марта, на састанку са министрима одбране, изнети конкретне предлоге за повећање производње муниције у Европској унији.

Протесте у Бриселу су организовале Европска платформа за мир и солидарност и неколико политичких партија и активиста за људска права. 

image