Свет

Отопљавање односа: Египатски министар после 12 година први пут у Сирији

Посета Шукрија Дамаску је још један знак отопљавања односа Башара Ал-Асада и арапских држава које су суспендовале чланство његове земље у Арапској лиги
Отопљавање односа: Египатски министар после 12 година први пут у Сиријиwww.globallookpress.com © Press Office of Head of Crimea/Global Look Press

Египатски министар спољних послова Самех Шукри стигао је данас у Дамаск, што је прва посета египатског министра Сирији откако је почео рат 2011. године и још један je знак отопљавања односа председника Башара Ал-Асада и арапских држава, навео је Ројтерс.

Шукри је стигао у Дамаск где га је на аеродрому сачекао сиријски колега Фејсал Мекдад, саопштила је сиријска државна новинска агенција САНА, као и портпарол египатског МСП.

Египатско министарство је у недељу издало саопштење да ће Шукри пренети "поруку солидарности из Египта" током посета Сирији и Турској, земљама у којима је недавни катастрофални земљотрес однео више од 50.000 живота.

Председник Египта Абдул Фатах ал-Сиси разговарао је са Асадом телефоном први пут 7. фебруара, а у недељу је делегација водећих египатских парламентараца, међу њима и председник скупштине, разговарала са Асадом у Дамаску.

Министар спољних послова Јордана, који је једном подржао сиријску опозицију, такође је био у посету Дамаску након земљотреса, први пут од почетка грађанског рата.

Британска новинска агенција наводи да је Асад био изолован од регионалних земаља због насилног гушења протеста 2011. године, због чега је чланство његове земље у Арапској лиги суспендовано.

Уједињени Арапски Емирати, који су почели да нормализују односе са Дамаском пре неколико година, послали су значајну помоћ Сирији после земљотреса.

Вашингтон је дигао глас против било какве рехабилитације или нормализације односа са Асадом, наводећи као разлог наводну владину бруталност током конфликта и потребу да се види напредак ка политичком решењу ситуације.

У Сирији је од земљотреса погинуло најмање 5.900 људи, а већина њих у побуњеничком северозападу.

Шукријева посета Турској наглашава отопљење односа Каира са Анкаром.

Дипломатски односи Египта и Турске су били заоштрени када је Сиси 2013. године, у то време начелник генералштаба, предводио свргавање бившег председника Мухамеда Мурсија из Муслиманског братства, који је имао турску подршку током једногодишњег боравка на месту шефа државе.

image
VV inauguration
banner