Свет

"Мађар немзет": ЦИА води кампању како би дискредитовала Орбана

Мађарска заузела прагматичну позицију у украјинском сукобу, Орбан се налази на удару САД зато што им није идеолошки подобан, сматра републиканац Гавин Вакс
"Мађар немзет": ЦИА води кампању како би дискредитовала Орбанаwww.globallookpress.com © Robert Michael

ЦИА води кампању како би дискредитовала владу Виктора Орбана и изазвала нестабилност у Мађарској, рекао је лидер клуба младих републиканаца у савезној држави Њујорк Гавин Вакс.

Он је у интервјуу за лист "Мађар немзет" рекао да је "врло могуће" да амерички званичници, попут амбасадора у Будимпешти Дејвида Пресмана и шефице Агенције САД за међународни развој (УСАИД) Саманте Пауер раде на томе да се и у Мађарској деси "украјински сценарио", алудирајући на промену власти у Кијеву из 2014. године.

"То је дефинитивно нешто што би многи од њих волели да виде, и за шта многи у Стејт департменту, УСАИД-у и америчкој амбасади желе да створе услове", рекао је Вакс.

Он је додао и да је у питању познат сценарио, али да се он сада спроводи у земљи која је амерички савезник.

"Ангажман ЦИА у таквим ситуацијама је познат сценарио. Али они се сада мешају у унутрашња питања државе која је НАТО савезник САД - то је веома погрешно. Они се не понашају као дипломате већ идеолошки, као активисти, зато што не сматрају Мађарску савезником у идеолошком смислу", рекао је Вакс.

Тај амерички политичар је рекао и да је "граница између невладиних организација и Стејт департмента веома замагљена", као и да они покушавају да део америчких дипломата промовише своју агенду.

"То ће бити велики тест за Орбанову владу, али позиван знак је то што они у Мађарској нису нашли плодно тло за своје левичарске идеје", рекао је он.

Вакс је рекао да је, када је у питању сукоб у Украјини, Мађарска заузела прагматичку позицију и ставила сопствене интересе испред интереса глобалиста у Бриселу, Лондону и Вашингтону. 

"Сматрам да ће се, како време буде протицало, мађарска позиција у корист мира и преговора показати као оправдана. Бајденов одлазак у Кијев је био потпуно непримерен док се у Охају дешава озбиљна еколошка катастрофа. Наравно, у питању је део државе који је гласао за Трампа", рекао је млади републикански политичар.

Он је додао и да је јасно да неки људи у Америци, укључујући и чланове Бајденове породице, имају озбиљне економске интересе у Украјини, која је једна од најкорумпиранијих држава у Европи. Војна индустрија је такође "рат против тероризма заменила ратом против Русије", сматра он.

Вакс је рекао и да Мађарска представља модел десничарског популизма који би Републиканска партија у САД требало да прати како би се решили проблеми попут са којима се Запад суочава, попут "масовних миграција, отворених граница, глобализације културе, напада на јудео-хришћанске вредности и трансродне идеологије".

image