Свет

САД поновиле обећање Кијеву: Стижу "абрамси", али за две године

Упркос позивима Кијева да се убрза испорука тенкова, америчка администрација најављује да ће то трајати "знатно дуже од неколико месеци"
САД поновиле обећање Кијеву: Стижу "абрамси", али за две годинеwww.globallookpress.com © Nicolas Armer

Испорука тенкова "абрамс" Украјини могла би да потраје годину дана или више, упркос позивима Кијева да се процес убрза, рекла је секретарка америчке војске Кристин Вормут. 

"Рећи ћу само да то неће бити решено за неколико недеља. Ниједна од опција коју разматрамо не предвиђа да се то реализује за неколико недеља или два месеца. У питању су дужи временски рокови: за мање од две године, или чак мање од годину и по дана", поручила је Вормут, преноси Си-Ен-Ен.

Она је додала да се још увек не зна да ли ће тенкови бити достављени до краја године.

Амерички министар одбране Лојд Остин предлагао је различита решења, укључујући прављење сасвим нових "абрамса" у Украјини, што није најпожељнија опција.

САД такође размишљају да пошаљу Кијеву "абрамсе" који су већ продати другим земљама, али би та опција пореметила односе са важним савезницима, наводи Вормут. 

Откад је Русија покренула Специјалну војну операцију у Украјини, западне земље снабдевају Кијев различитим наоружањем, укључујући противваздушне ракете, артиљеријске ракетне системе, тенкове, самоходну артиљерију и противавионско оружје, подсећа "Спутњик интернешенел". 

У јануару се Немачка обавезала да ће послати 14 тенкова "леопард 2А6" у Кијев. Америка је рекла да ће послати 31 "абрамс" и осам возила за евакуацију М88, али да је за то потребно неко време. Пољска је навела да би могла да пошаље 14 тенкова "леопард 2", а и остали савезници Кијева дали су слична обећања. 

image