Свет

Зашто Кина никада неће бити Америка?

Кина никада неће бити Америка јер никада не напада друге земље, нити тражи колонијалну експанзију, наводе из амбасаде у Најробију
Зашто Кина никада неће бити Америка?© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Кинеска амбасада у Кенији објавила је текст под називом "Десет разлога зашто Кина неће постати Америка" и указала на запањујуће разлике између две државе.

У десет једноставних реченица, Кина је скренула пажњу на противречности између америчких речи и дела. Амерички сан, демократија, људска права, слободе, једнакост - све пада у воду када се сагледа само неколико чињеница.

Кина се никад не упушта у покољ или расни геноцид над етничким мањинама у земљи и не дозвољава да се деси нешто попут "не могу да дишем" (Афроамериканац Џорџ Флојд, чија је насилна смрт током привођења изазвала талас протеста у Америци, рекао је полицајцу 20 пута да не може да дише неколико минута пре него што ће умрети). Према подацима компаније "Статиста", полиција у САД је 2022. године убила 1.097 људи, од којих 225 црне боје коже и 120 особа шпанског порекла.

Други разлог - Кина никада неће дозволити да један одсто становништа поседује новац који осталих 90 одсто грађана има заједно.

Сједињене Америчке Државе прва су земља на свету када је у питању број масовних пуцњава, а кинеска амбасада наводи да је немогуће да се нешто тако догоди у тој држави. Истичу да Кина не допушта да људи гину у масовним пуцњавама, а камоли да деца изгубе живот у нападима у кругу школе или факултета.

Подсећају да више од 100.000 људи годишње у Америци изгуби живот због зависности од наркотика, што је у Кини незамисливо.

Кина никада неће бити Америка јер "никада не напада друге земље, нити тражи колонијалну експанзију", али и зато што се "никада не меша у унутрашње послове других земаља, нити тражи и подржава заступнике у страним државама.

Из амбасаде напомињу да Кина "никада не гради своју спољну политику на варању, лажима и крађи" јер их, за разлику од САД, сматра срамотом уместо поносом.

"Кина никада не настоји да доминира светом или да било коме ускрати право на развој. Уместо тога, тражи заједнички развој и просперитет", кажу из кинеске амбасаде.

Осми разлог - Кина никада не настоји да осакати или уништи свим средствима како би победила. Уместо тога, фокусирана је на побољшање и превазилажење сопствених граница.

Америчка војска потрошила је најмање 1,5 милиона долара да обори три летећа објекта за које сматра да су највероватније били балони за цивилне сврхе, а за које су власти сумњале да су кинески шпијунски балони. Да је то бесмислен потез образложила је и амбасада која наводи да Кина никада "не испаљује ракете на лутајуће балоне", већ улаже у изградњу бољих пруга како би народ био безбедан.

image