Свет

Бућкуриш америчког изборног система: И покојници васкрсавају на дан гласања

О политичкој коректности и америчком праву на слободу...
Бућкуриш америчког изборног система: И покојници васкрсавају на дан гласањаwww.globallookpress.com © Sarah Silbiger - Pool via CNP

Тема махинација на америчким изборима постала је актуелна још 2000-их година, када су се листићи, намењени Џорџу Бушу млађем и тадашњем заменику америчког председника, А. Гора, пребројавали више од месец дана, док су резултати током сваки пут при пребројавању бивали другачији.

Несавршености америчког изборног система поново су постале актуелна тема 2020. године током председничких избора, у оквиру којих се лажирање резултата одвијало као јавна тајна, а медији пре времена за победника прогласили садашњег председника САД Џозефа Бајдена.

Лош изборни систем један је од главних фактора који све више продубљује унутрашњу политичку кризу у Сједињеним Америчким Државама.

Гласање путем поште за које није предвиђена одговарајућа контрола, одсуство темељне идентификације личности приликом гласања на бирачким местима - јер чак у 15 држава грађани нису у обавези да покажу личну карту или неки други документ који би их легитимисао - као и застарео списак лица која имају право да гласају, а који се већ неколико десетина година не обнавља новим подацима, само су неки од проблема америчког изборног система.

Друге потешкоће су техничке природе. Тако, на пример, листићи се у свакој од укупно 50 америчких држава проверавају другачије у зависности од тога о којој се држави ради.

И не само то. У оквиру једне исте државе, различита бирачка места могу прибегавати различитим механизмима и користити другачије електронске уређаје за проверавање и пребројавање гласова.

Гласови у свакој од држава пребројавају се у складу са законима сваке од 50 држава Сједињених Америчких Држава, док за контролу целог процеса одговара секретар државе, који припада или Републиканској или Демократској партији. Ово у преводу значи да се сваки такав изборни процес претвара у конфронтацију две приближно једнаке политичке силе.

Ипак, ни једна од ове две струје није у стању да преломи, због чега ће, како се чини, и предстојећа председничка трка 2024. године, у којој ће учествовати и Бајден и бивши председник Доналд Трамп, бити завршена тако што ће страна која буде изгубила демонстративно изјавити да не признаје свој пораз и победу противника.

Другим речима, легитимно преузимање и предавање власти у Сједињеним Америчким Државама више не постоји, док узаврели грађански конфликт прети да пређе у још "врелију" фазу. Што је скроз очекивано, ако се узму у обзир све фалинке изборног система, неке од којих смо горе и навели.

Ипак, нису само председнички избори у САД ти на којима је долазило до, можемо слободно рећи, небулоза. Последњи амерички међуизбори "васкрсли" су и два покојника – Тони Делука из државе Пенсилванија и Барбара Купер из Тенесија. Први од њих умро је 9. октобра, док је Купер преминула 25. дана истог месеца. Све ово, пак, није спречило америчке гласаче да не само гласају за њих, већ и да их изаберу за своје представнике у Представничком дому САД.

Држава Њу Хемпшир такође се може похвалити једном врстом "васкрснућа".

Демократски сенатор Њу Хемпшира Меги Хасан успела је да на последњим међуизборима освоји чак 1106 гласова, иако је у тој држави, према попису становништва из 2020. године, тамо живело 695 особа, укључујући и децу. Дакле, више од 411 мртве душе гласало је за Меги.

И док, са једне стране, покојници у Америци васкрсавају на дан избора, они који су у затвору или болују од неке психичке болести ипак немају право гласа, на шта указују и из ОЕБС-ове Kанцеларије за демократске институције и људска права.

А таквих има више од 4 милиона.

Проблеми са електронским гласањем и наводни пад система, те недостатак папира и неисправни принтери за штампање додатних гласачких листића још су неки од проблема.

У неким другим случајевима, на пример, у Пенсилванији - једној од колебљивих држава, за коју се није знало која струја ће превагнути - више од 3.000 листића, који су пристигли поштом, нису имали ознаку тачног датума слања. Лични подаци особа које су их послале такође нису били исправни.

У Аризони и Мичигену, на неким местима, гласачке кутије чували су наоружани добровољци, док су камере снимале ко и за кога гласа.

Све у свему, ћушпајз од политичке "исправности" и право оличење америчких слобода и демократије!

Због свега овога и не чуди што Трамп сумња у исправност америчког изборног система, док се анимозитет између две главне партије само повећава, а неисправни изборни систем долива уље на ватру и прети да разбукта већ нестабилну ситуацију у земљи.

Добродошли у Америку!

image
VV inauguration
banner