Свет

Мађарска против лажних вести које Шведска пласира против ње

Није у реду да Шведска и Финска од нас траже помоћ док без стида шире очигледне лажи о Мађарској, изјавио је Виктор Орбан
Мађарска против лажних вести које Шведска пласира против њеwww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Будући да ће мађарски парламент ове недеље расправљати о чланству Шведске у НАТО-у, Будимпешта је послала делегацију у ту скандинавску земљу да испита ситуацију у вези са ширењем "лажних вести" о Мађарској током последњих година.

Мађарска и Турска су једине земље НАТО-а које још нису ратификовале захтев за чланство Шведске и Финске у Алијанси.

"Последњих година владини званичници у Шведској редовно шире лажи и измишљене вести о Мађарској", рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто за шведску телевизију СВТ.

По његовим речима, шведски званичници су више пута вређали мађарске посланике.

"Да бисмо се ухватили укоштац са оправданом забринутошћу у вези са овим, одлучили смо да пошаљемо делегацију у оба парламента и замолимо да саставе тим који ће се позабавити овим питањем", изјавио је Сијарто а пренео "Еурактив".

Мађарска је требало да расправља о чланству Шведске у НАТО-у још прошле јесени, када је премијер Мађарске Виктор Орбан рекао да ће његова земља ратификовати апликацију Шведске и Финске почетком 2023. године.

Међутим, Орбанову одлуку су доводили у питање; нпр. посланица мађарске опозиције из редова социјалиста Агнес Вадаи изјавила је за шведски лист "Афтонбладет" да премијер у сваком тренутку може да промени мишљење, те да је спреман да из политичких разлога чини услуге.

"И Путин и Ердоган су заинтересовани за ово. Колају приче да Орбан жели да угоди Путину. Поготово када је у питању Финска, због дужине границе Русије с Алијансом. Такође, он не жели да остави ни Ердогана на цедилу", прецизирала је она.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг потврдио је, на конференцији за новинаре коју је одржао заједно с финском премијерком Саном Марин, да ће се представници турске, шведске и финске владе састати у Бриселу следеће недеље, али и истакао напредак у преговорима с Турском, пренео је мађарски "Телекс". 

Шведска и Финска су "у много бољој позицији него што су биле пре него што су поднеле захтев за чланство јер је сада незамисливо да НАТО не би реаговао уколико би Шведска или Финска биле угрожене", изјавио је Столтенберг и додао да се нада да ће Будимпешта "брзо дати зелени сигнал".

Његов оптимизам је донекле поткопао Орбан изјавивши да "парламентарци нису баш ентузијастични" с тим у вези.

"Има оних који мисле да треба да разменимо неколико речи с добродушним Финцима и Швеђанима јер није у реду да две земље од нас траже помоћ док без стида шире очигледне лажи о Мађарској. На ту тему нема демократије или владавине права", закључио је Орбан а пренео "Еурактив".

image