Свет

Кијев би могао да почне са плаћањем оружја које добија из САД, сматра високи званичник Пентагона

Заменик америчког секретара за одбрану за међународну безбедност Селест Валандер указала је да би Кијев требало да покрије одређени део цене војне помоћи коју добија из Вашингтона
Кијев би могао да почне са плаћањем оружја које добија из САД, сматра високи званичник ПентагонаGetty

Украјина би ипак требало да покрије одређени део цене оружја које добија од својих западних присталица, рекла је у Конгресу заменица америчког секретара за одбрану за међународну безбедност Селест Валандер.

Она је тиме одговорила на изјаву републиканског посланика и члана одбора Представничког дома за апропријацију Мајкла Гарсије, који је оценио да би било добро прећи са поклањања оружја Кијеву на продају оружја украјинској страни, тврдећи да би такав корак подржали амерички порески обвезници.

Валандерова је указала да Кијев јесте самостално купио одређену количину америчког оружја, али да није финансирао "веће набавке" од америчких произвођача оружја.

"Њихов буџет тренутно нема капацитет за тако нешто... али је добар закључак да их треба навести да започну планирање трошкова из сопственог војног буџета поред свега осталог што чинимо за њих", додала је она.

САД су се од почетка руске Специјалне војне операције обавезале да ће Кијеву послати војну помоћ у вредности која премашује 31,7 милијарди долара, што, између осталог, укључује и тенкове "амбрамс М1", артиљерију, и ПВО системе. Русија је у више наврата упозоравала да ће слање оружја Украјини само продужити сукоб.

Са друге стране, одређени део америчке политичке јавности, а посебно делови републиканске странке, успротивили су се моту председника САД Џозефа Бајдена који је у више наврата изјавио да ће подржавати Украјину "колико год то буде потребно".

Група "црвених" посланика Представничког дома САД је раније овог месеца представила резолуцију којом позивају Вашингтон да прекине слање помоћи Украјини, али и позивају све стране на мирно решење сукоба.

На челу групе посланика налазио се Метју Гец, док су се у њој нашли и други ватрени присталице Доналда Трампа, укључујући Марџори Тејлор Грин, Лорен Боберт и Томаса Мејсија.

image
VV inauguration
banner