Свет

Избори у Турској 14. маја, Ердоган недодирљиви фаворит

Раније су турски медији пренели, да се због низа деструктивних земљотреса, избори у Турској могу одложити на период од шест месеци до годину дана
Избори у Турској 14. маја, Ердоган недодирљиви фаворитGetty © Photo by Presidential Press Office via dia images via Getty Images

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је да ће се председнички избори у тој земљи одржати 14. маја, преносе "РИА Новости".

"Приближава се време. Знајте, људи ће учинити све што је потребно 14. маја", рекао је данас Ердоган на састанку Партије правде и развоја.

Раније су турски медији пренели, да се због низа деструктивних земљотреса, избори у Турској могу одложити на период од шест месеци до годину дана.

Председнички и парламентарни избори у Турској су били заказани за 18. јун, али је Ердоган и раније сигнализирао да би гласање могло да буде померено.

Обраћајући се посланицима своје Странке правде и развоја (АКП) са исламистичким коренима, Ердоган је тада истакао да ће Турци гласати истог датума када су одржани први вишестраначки избори у тој земљи, 1950. године.

Предстојеће изборе у овој земљи, светски медији су већ оценили као најважније на планети у овој години.

Истраживања јавног мњења, како преноси Танјуг, показују да ће парламентарни и председнички избори бити тесни и да ће представљати највећи тест за Ердогана у последњих 20 година.

Али, анкета коју је спровела организација "Ареда" показала је да је садашњи турски председник фаворит и у новој изборној трци.

У истраживању спроведеном од 23. до 27.фебруара, на узорку од 3 хиљаде људи, учесници су упитани: "За кога бисте гласали да се председнички избори одржавају ове недеље?"

Највећи део анкетираних, односно 49,8 одсто испитаника рекло да би гласало за председника Ердогана, који је практично недодирљив јер су му најжешћи ривали остали са далеко мањом подршком. Главни конкуренти су му лидер опозиционе Републиканске народне партије Кемал Киличдароглу са 21,7 одсто, градоначелник Мансур Јаваш са 9,6 одсто и градоначелник Истанбула Екрем Имамоглу са 6,9 одсто подршке.

Према резултатима истраживања, владајућа Партија правде и развоја (АК Партија) заузела је прво место у партијским преференцијама испитаника и 38,5 одсто испитаника рекло да би гласало за владајућу странку.

image
VV inauguration
banner