Свет

"Није нас брига што је свет полудео": Maђарска припрема још строжи закон против ЛГБТ пропаганде

Спорни закон усвојен 2021. године брани излагање ЛГБТ пролематике млађима од 18 година, а био је један од разлога због којих је Европска комисија ускратила Мађарској коришћење средстава из својих фондова
"Није нас брига што је свет полудео": Maђарска припрема још строжи закон против ЛГБТ пропагандеGetty © Photo by Janos Kummer/Getty Images

Према најавама из владајуће странке Фидес, Мађарска ће ускоро добити још строжи закон о заштити деце, од оног чије је усвајање у националном парламенту пре две године изазвало оштре реакције у Европској унији, пише "Политика".

Европска комисија и Суд правде оквалификовали су тај закон као угрожавање људских права ЛГБТ популације. Забрану да се у школама објашњава хомосексуалност Европска комисија види као опасност да младе који припадају тој популацији физички малтретирају вршњаци неупућени у природу њихове личности.

Међутим, упозорења из Брисела нису уродила плодом, па је Фидес 2021. године усвојио контроверзне законске амандмане, који повезују хомосексуалност и трансродност с педофилијом. 

Законом је забрањено и само помињање ЛГБТ проблематике у школама и дечјим програмима, с образложењем да је реч о заштити деце од родне пропаганде. 

Европска комисија је средином прошле године тужила Мађарску Европском суду правде због забране излагања ЛГБТ проблематике млађима од 18 година. У тужби је наведено да мађарска влада "дискриминише људе на основу њихове сексуалне оријентације и родног идентитета". 

"Комисија сматра да закон крши основна права појединаца (посебно ЛГБТ особа), као и вредности ЕУ. Европски суд правде може изрећи пеналe и новчане казне уколико се његове одлуке не поштују", навела је ЕК у саопштењу.

Стручњаци из Венецијанске комисије закључили су да су амандмани "супротни обавези Мађарске да осигура да образовни систем пружи деци објективне и непристрасне информације о родном идентитету и сексуалној оријентацији".

Реакција премијера Мађарске Виктора Орбана након што је Мађарска завршила на суду била је бурна. 

"Ово је легализовано хулиганство. Став Европске комисије је срамотан", рекао је он тада и додао да Мађарска неће допустити ЛГБТ активистима да "марширају" по школама зато што су "носиоци сексуалне пропаганде", преноси "Политика".

Спорни закон је био један од разлога због којих је ЕК ускратила Мађарској коришћење средстава из својих фондова, што је тешко погодило буџет ове земље. 

"Није нас брига што је свет полудео. Не занимају нас одбојни хирови неких људи. Није нас брига што Брисел користи прилику да оправда и објасни необјашњиво. Ово је Мађарска! И ту треба да буде најстрожи систем заштите деце у Европи", поручио је након тога Орбан.

Неколико дана након тога, после вишедневног састанка Фидеса, Мате Кочиш, шеф посланичког клуба странке, потврдио је да њихови правници заиста раде на изради још строжег закона.

Према Кочишу, насилна родна пропаганда угрожава мађарску децу, а право родитеља да заштите своју децу треба да буде приоритет.

"Клоните се наше деце јер ће бити невоља", упозорио је он.

image