Свет

Западњаци притискају УАЕ: Сумњају да заобилазе санкције Русији

Америчка влада забринута је да Емирати постају чвориште за испоруку производа попут електронике, чија употреба може бити пренамењена како би помогла руске ратне напоре, пише "Фајненшел тајмс"
Западњаци притискају УАЕ: Сумњају да заобилазе санкције Русији© Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Западни савезници врше притисак на Уједињене Арапске Емирате да обуставе извоз важних материјала Русији покушавајући да на тај начин онемогуће да до руске војске стигну компоненте неопходне армији за наставак сукоба у Украјини, пише "Фајненшел тајмс".

Званичници из Сједињених Америчких Држава, Европске уније и Велике Британије током протеклих недеља посетили су УАЕ како би их подсетили на широки спектар санкција које је Запад увео Москви и упозорио званичнике да треба да обуздају сумњиво заобилажење санкција.

Америчка влада забринута је да Емирати постају чвориште за испоруку производа попут електронике, чија употреба може бити пренамењена како би помогла "руске ратне напоре". Према наводима неименованих саговорника упућених у детаље састанака, западњаке посебно брине поновни извоз, односно ситуације у којима се роба извози преко УАЕ како би се заобишле санкције.

Емирате су, са овим порукама, прошлог месеца посетили начелник америчке канцеларије за координацију санкција Џејмс О'Брајен, изасланик ЕУ за заједничке санкције Дејвид О'Саливен и директор британске канцеларије задужене за санкције Дејвид Рид.

"Наш главни захтев је да УАЕ престану са реекспортом и схвате да је он проблематичан", рекао је неименовани западни званичник и додао да се разговори настављају.

Извоз електронских компоненти из УАЕ у Русију скочио је више од седам пута прошле године на готово 283 милиона долара, што је учинило ову категорију робе највећом међу производима испорученим у том правцу, наводи ФТ податке које је објавила организација "Фри Раша Фондејшн" позивајући се на бројке руске царине.   

Додаје се и да су Емирати прошле године извезли 15 пута више микрочипова у Русију него 2021, и да је трговина овом робом лане порасла на 24,3 милиона долара са 1,6 милиона долара годину дана пре. Заливска земља испоручила је Русији 158 дронова вредних готово 600.000 долара, наводи се у подацима које цитира ФТ. 

У чланку се констатује да су западни савезници сада више фокусирани на оштру примену постојећих ограничења уведених Москви, него на увођење нових, и да у том светлу треба тумачити и посету УАЕ.

О'Саливен је рекао за ФТ прошлог месеца да су западне земље уочиле неуобичајени скок у руској трговинској размени са појединим земљама, али није желео да именује појединачне државе, док се у чланку констатује да савезници пажљиво мотре на УАЕ, Турску, земље Централне Азије и Кавказа.

Амерички званичници желели су да упозоре и приватне компаније укључене у трговинске послове са робом за коју сматрају да завршава у руској војсци да могу сносити последице.

Са једном од највећих лука на свету за претовар, Дубаи је дуго једно од највећих чворишта за реекспорт.  

Како би појачала контролу над таквим центрима, ЕУ је крајем прошле године представила низ мера које омогућавају кажњавање појединаца који помажу европским компанијама да заобиђу санкције. Цитира се званичник УАЕ који је рекао да је држава посвећена очувању стабилности светског финансијског система, као и да има јасне и строге процедуре за контролисање санкционисаних ентитета.  

image