Србија и Балкан

Орбан: Сукоб у Украјини нема победника, потребан је хитан прекид ватре

Декларацију коју је у четвртак усвојила Генерална скупштина УН, у којој се позива на мир у Украјини, мађарски премијер назвао је "документом за мир", који представља већински став у свету
Орбан: Сукоб у Украјини нема победника, потребан је хитан прекид ватре© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos

Здрав разум налаже да у сукобима у Украјини не може бити победника и због тога хитно мора бити договорен прекид ватре, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.

Орбан је за мађарске медије рекао да је тешко разазнати циљ рата у Украјини, због тога што су зараћене стране у различитим временима прокламовале различите циљеве рата.

"Лако је изгубити пут у таквој ситуацији јер нема референтне тачке за ваше одлуке", навео је мађарски премијер, пренела је "МТИ", преноси Танјуг.

Орбан је декларацију коју је у четвртак усвојила Генерална скупштина УН, у којој се позива на мир у Украјини, назвао "документом за мир", за који је рекао да представља већински став у свету по питању рата.

Говорећи о чланству Шведске и Финске у НАТО-у, Орбан је истакао да, ако те две земље очекују да Будимпешта буде фер и одобри њихов улазак у Алијансу, онда и те земље морају бити фер и престати да шире лажне информације о Мађарској.

Орбан је напоменуо да је мађарска влада затражила од парламента да подржи захтеве две земље за чланство у НАТО-у, али да, како је рекао, поједини посланици владајућих партија нису претерано одушевљени, јер, како наводи, Шведска и Финска шире лажи о мађарској демократији и владавини права.

Орбан је подсетио да је Турска забринута због тога што Шведска скрива припаднике терористичких организација чиме се супротставља Анкари која је, како је навео, "такође савезник којег морамо слушати".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner