Свет

Мађарски парламент одложио гласање о пријему Шведске и Финске у НАТО за 20. март

Нови распоред објављен је на сајту Народне скупштине Мађарске
Мађарски парламент одложио гласање о пријему Шведске и Финске у НАТО за 20. мартwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Ohde

Мађарски парламент одложио је гласање о ратификацији захтева Финске и Шведске за приступ у НАТО за 20. март, наводи се у распореду заказаних састанака објављеног на сајту Народне скупштине Мађарске.

Претходно је 1. марта одржана прелиминарна расправа у парламентарној комисији за спољне послове, док је очекивало да гласање буде одржано од 6. до 9. марта.

Шеф администрације мађарског премијера Гергељ Гијаш подсетио је да по правилима може да прође до четири недеље до гласања за предлог закона, преносе "РИА новости".

Према садашњем распореду, од 6. до 9. марта ће у парламенту бити одржан састанак законодавне комисије о пријему Финске и Шведске у НАТО, а гласање је одложено за наредну радну недељу, која почиње 20. марта.  Парламент неће заседати 13. марта, јер је 15. март државни празник у Мађарској.

Подсетимо, Мађарска и Турска су једине земље чланице НАТО које тек треба да ратификују захтеве Финске и Шведске за придруживање Алијанси, док сваки нови захтев за приступ мора бити одобрен од стране свих 30 чланица.

Две скандинавске земље су прошле године поднеле захтев за улазак у НАТО, након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини. Турска захтева од Шведске да пре ратификације Анкари изручи оптужене за тероризам.

Мађарски парламент започео је процес ратификације уласка Финске и Шведске у НАТО 1. марта. Председница Мађарске Каталин Новак и представник владе позвали су посланике да што пре подрже предлоге о приступању две земље у војну Алијансу.

Премијер Мађарске Виктор Орбан је крајем фебруара поручио да нису сви посланици мађарског парламента нису одушевљени ратификацијом приступања Финске и Шведске НАТО-у, пошто власти тих земаља шире "бесрамне лажи" о Мађарској, а осим тога, директна граница између НАТО-а и Русије порасла би за 1.000 километара.

"Један део посланика сматра да је потребно да се разговара са Финцима и Швеђанима, јер траже да их подржимо, док сами шире лажи о Мађарској, о правима, демократији, животу у Мађарској. Како то неко жели да нам постане савезник у војној организацији, а притом бесрамно шири лажи о нама? Хајде да их позовемо на пријатељски разговор и питамо: како је то могуће? Видим да парламент иде у том правцу", изјавио је мађарски премијер.

image