Свет

Турска: Стејт департмент намерно искривљује борбу Анкаре против терористичких група

Амерички Стејт департмент објавио је извештај о тероризму за 2021. годину, а на наводе из документа бурно је реаговала Турска
Турска: Стејт департмент намерно искривљује борбу Анкаре против терористичких групаwww.globallookpress.com © Ruslan Kaniuka

Турска је данас одбацила нови извештај Стејт департмента о тероризму, наводећи да "намерно искривљује борбу Анкаре против терористичких група", јавља Анадолија.

Портпарол Министарства спољних послова Турске Танжу Билгич саопштио је да извештај о тероризму за 2021. годину "намерно искривљује борбу против терористичких организација које представљају директну претњу сигурности Турске".

Како је казао, спомињање такозваних Сиријских демократских снага (СДФ) које су, у ствари, у великој мери огранак терористичке организације ПКК у Сирији, као партнера у борби против Исламске државе (ИСИС), открива да "америчке власти нису схватиле неправилност коришћења једне терористичке организације у борби против друге терористичке организације".

Рекао је да Анкара наставља своју законски засновану борбу против терористичких организација и ефикасно доприноси међународним напорима на овом пољу.

Додао је да је неприхватљиво у извештају описати борбу Анкаре против терористичке организације ФЕТО, групе која, како наводи, стоји иза покушаја државног удара 15. јула 2016. године у Турској, као "политички мотивисану".

"Турска очекује да власти САД одмах прекину присуство и активности ФЕТО у тој земљи", нагласио је Билгич.

image