Свет

Европски парламент: Европа затвара очи на саботажу САД на Северном току

Саботажа на Северном току је планирани терористички акт на најважнијој европској инфраструктури, а ЕУ још не жели да зна ко је то урадио, рекао је парламентарац Мик Волас
Европски парламент: Европа затвара очи на саботажу САД на Северном токуGetty © Handout / Handout

Европа је потпуно подређена Вашингтону и затвара очи пред чињеницом да се до сада ништа не зна о саботажи Северног тока, рекао је посланик у Европском парламенту Мик Волас, преноси Експрес (Exxpress).

Саботажа на Северном току је, како је рекао Волас, планирани терористички акт на најважнијој европској инфраструктури, а ЕУ још не жели да зна ко је то урадио. Додаје да би истрага о несрећи требало да буде главна тачка на дневном реду у Европи.

"Симор Херш је рекао да су САД одговорне за бомбардовање. Да ли смо сада толико зависни од њихове империје да не можемо чак ни да питамо Вашингтон да ли је ово заиста планирала Бела кућа? Шта се, за име Бога, догодило Европи?" упитао је Волас.

Напади су се догодили 26. септембра на два руска извозна гасовода у Европу, Северни ток 1 и 2. Немачка, Данска и Шведска нису искључиле могућност да је у питању саботажа. Оператер Северног тока "Норд стрим АГ" саопштио је да је "инцидент на гасоводима без преседана и да је немогуће проценити време поправке".

Кремљ је саботажу назвао актом међународног тероризма.

Амерички новинар Симор Херш рекао је да су током НАТО вежби "Балтопс 22" у лето 2022. године, амерички рониоци поставили експлозив испод гасовода у Балтичком мору, који су Норвежани активирали три месеца касније.

Председник САД Џозеф Бајден се одлучио на саботажу после више од девет месеци тајних разговора са тимом за националну безбедност, саопштио је Херш.

Разлог саботаже, према његовим речима, била је бојазан шефа Беле куће да Немачка, која гас из Русије добија преко Северног тока, не би желела да учествује у војној помоћи Украјини. Вашингтон негира ове оптужбе.

image
VV inauguration
banner