Свет

Француски генерал: Запад намерно скрива чињенице о саботажи Северног тока

Војни стручњак за геостратегију сматрао је да је главно питање које треба поставити: ко је имао користи од овог злочина?
Француски генерал: Запад намерно скрива чињенице о саботажи Северног тока© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Запад можда намерно потискује налазе истрага о експлозијама Северног тока, изјавио је генерал Доминик Тренкан, бивши шеф француске војне мисије при Уједињеним нацијама.

Сама чињеница да нису изнети закључци из три западне истраге о експлозијама у инфраструктури природног гаса Северни ток 1 и 2 може бити доказ да су њихова открића гурнута под тепих, рекао је генерал током телевизијског интервјуа.

"Немамо све информације при руци. Оно што ми је невероватно јесте да су немачке, шведске, данске истраге већ прикупиле много информација, али још нема закључака. Дакле, могло би се претпоставити да постоје закључци које једноставно не желе да објаве", навео је Тренкан.

Војни стручњак за геостратегију сматрао је да је главно питање које треба поставити: ко је имао користи од овог злочина?

"Чињеница да тај гасовод припада руској компанији показује да Русија неће имати користи од експлозије", рекао је генерал.

Истовремено, Тренкан нд је изразио поверење у "висококвалитетну и детаљну" истрагу коју је спровео амерички истраживачки новинар Симор Херш. У свом фебруарском чланку Херш је оптужио руководство Сједињених Америчких Држава да је организовало уништавање гасовода Северни ток 1 и 2 крајем септембра 2022.

Позивајући се на изворе упознате са планирањем ове операције, Херш је тврдио да су рониоци америчке морнарице подметнули експлозив на гасоводима током лета 2022. под окриљем војне вежбе НАТО-а у Балтичком мору. Експлозив је затим, како се извештава, даљински детониран три месеца касније како би се избегла сумња на починиоце.

Позивајући се на ова открића, генерал Доминик Тренкан је рекао да је верзија догађаја коју је изнео Херш веродостојна.

"Верујем да је представљена верзија апсолутно веродостојна... Ово није само поуздано, већ и проверено - то тренутно може свако", приметио је генерал, указујући на тренутне широко распрострањене могућности за праћење авиона и бродова.

"Да је Русија умешана у експлозије, како су неки тврдили, онда би Немачка, Данска и Шведска то дефинитивно откриле током својих истрага", рекао је експерт и додао да, пошто то није доказано, "постоји потреба да се трага у другом правцу".

Инфраструктуру природног гаса Северни ток 1 и 2 изградиле су руске и европске енергетске компаније за пренос до 110 милијарди кубних метара природног гаса годишње из Русије у Европу цевоводима дуж дна Балтичког мора.

Делови гасовода код данског острва Борнхолм погођени су 26. септембра 2022. године у координисаном терористичком нападу. Месец дана након инцидента руски званичници оптужили су Англосаксонце за саботажу.

Када је Симор Херш детаљно писао о операцији саботаже у свом чланку, западни званичници су то извештавање одбацили као лажно, док су мејнстрим медији или игнорисали причу или су покушали да извргну руглу самог истраживачког новинара.

Русија, међутим, нема намеру да дозволи западним земљама да само гурну иницијативу под тепих, како је недавно изјавио министар спољних послова Сергеј Лавров на конференцији за новинаре после састанка министара спољних послова Г20 у Њу Делхију, Индија.

image
VV inauguration
banner