Свет

У Британији 25 одсто више бескућника

Међу укупно 3.069 људи који спавају на улици, готово 2.000 су грађани рођени у Британији
У Британији 25 одсто више бескућникаGetty © Photo by Carl Court

Број бескућника у Енглеској прошле године је порастао за више од четвртине у односу на 2021. годину, показали су подаци објављени на сајту владиног Одељења за подизање стандарда, становање и заједнице.

Одељење је наиме, објавило број људи који су јесенас током једне ноћи затечени на улици, и испоставило се да су без крова над главом тада видели чак 3.069 људи. У односу на 2021. годину када је пронађено 2.443 бескућника у Енглеској, то је повећање за 25,6 одсто.

Лондон, којим управља левичарски градоначелник Садик Кан, забележио је најоштрији пораст броја бескућника прошле године - у односу на 2021. годину бројка је повећана за 34 одсто, односно са 640 на 858.

Статистика показује да је огроман број евидентираних бескућника рођен у Британији - укупно око 1.966 људи или 64 процента. 

Њих 632 су из земаља ЕУ, 179 није било ни из Уједињеног Краљевства ни из ЕУ, а националност 292 је наведена као "непозната".

Бескућници су, као и у ранијим анализама, у највећем броју мушкарци - има их 83 одсто или 2.539. Евидентиране су и 464 жене које спавају на улици, и 66 особа које нису идентификоване по полу.

"Можемо да видимо колико криза трошкова живота утиче на људе. То доводи људе у бескућништво, делом због немогућности да нађу смештај који могу да приуште, делом због ефеката које има на способност људи да задрже свој постојећи смештај. То такође утиче на услуге попут наше, јер и наши трошкови расту", рекао је за лондонски "Тајмс" политички саветник у Војсци спаса, Ендру Конел.

Извршни директор добротворне организације "Веза за бескућнике", Рик Хендерсон, описао је повећање броја људи који живе на улици као "масовни колективни неуспех".

"Криза трошкова живота погоршала је дугогодишње окидаче бескућништва, као што је недостатак приступачног становања, често кажњавајући систем социјалне заштите и све веће здравствене услуге", додао је он.

Конзервативна влада у септембру је објавила стратегију да испуни свој манифест за окончавање бескућништва, али проблем се делимично погоршао због стамбених бенефиција које је влада обезбедила за сиромашне који не држе корак са инфлацијом - и тако још више људи довела у опасност да буду избачени на улицу.

Али, иако хиљаде британских грађана тренутно спава на улицама, влада је сматрала за сходно да потроши милијарде новца пореских обвезника на смештај хиљада илегалних миграната који подносе захтеве за азил.

Тренутно је у хотелима широм земље смештено више од 40.000 миграната, а процењује се да то државу кошта 7,8милиона евра дневно.

image
VV inauguration
banner