Свет

Вашингтонски театар апсурда: На балон од 100 долара испалили ракету вредну 400.000

Потрага за остацима летелице оборене изнад Јукона 11. фебруара је обустављена, па се поставља питање хоћемо ли сазнати да ли је из борбеног авиона Ф-22 погођен нестали пико балон хоби-клуба из Чикага или какав други објекат
Вашингтонски театар апсурда: На балон од 100 долара испалили ракету вредну 400.000© © U.S. Air Force

У шта бисте пре поверовали: да је амерички борбени авион Ф-22 пуцао и оборио ванземаљску летелицу или да је пробушио хелијумски балон у америчком ваздушном простору?

И једно и друго су као легитимне теорије изнели амерички званичници говорећи о томе од чега је авијација Сједињених Америчких Држава бранила америчко небо почетком фебруара ове године. Ова друга о хелијумском балону има много више елемената који звуче блиски разуму, али, опет, ону прву, о "малим зеленима" изнео је званичник Пентагона. Па изаберите која вам се више свиђа до званичних резултата истраге, ако их икад буде. Можете се водити и тиме који холивудски жанр више волите: научну-фантастику или комедију.

Што се тиче неидентификованог летећег објекта обореног изнад Јукона 11. фебруара, никакви остаци нису пронађени, иако су у потрагу биле укључене здружене америчко-канадске снаге, а потрага је прошле недеље обустављена. Ако су тачне сумње клуба "Нордерн Илиној ботлкеп балун бригејд" (НИБББ) из јужног Чикага који се балонима баве из хобија, да је у питању њихов пико балон K9YO-15, та потрага је од почетка била узалудна.

Јер ако је то био њихов балон, то значи да је ракета АИМ-9Х "сајдвиндер" тешка око 85 килограма која може да носи бојеву главу од око девет килограма погодила пико балон, према описима америчких медија, дугачак око 80 центиметара и тежак нешто више од 16 грама. Такође, ако је то случај, значи да је пројектил који кошта најмање 400.000 долара испаљен на балон који не кошта више од сто долара.

Пико је нестао у акцији

Пико балон K9YО-15 удружења НИБББ, опремљен попут сличних летелица, ГПС системом, малим предајником и танким соларним панелима, полетео је прошлог октобра из Илиноја. Заљубљеници у ове мале летелице пратили су преко веб-сајта његов сигнал док је летео око света, који је, како кажу, облетео чак седам пута. За америчке медије неколико њих испричало је да се сигнал пико балона изгубио 10. фебруара, а да је летео из Аљаске ка Јукону пре него што је нестао.

И клуб НИБББ објавио је његове последње познате координате и процењену путању уз напомену да је "од сада пико балон K9YО-15 означен као нестао у акцији". Путања балона, јуче се није могла видети на сајту НИБББ-а јер он није био доступан.

Сам  клуб огласио се прошле недеље саопштењем у којем су навели да док се не пронађу остаци оборене летелице и док се истрагом не утврди да се ради о њиховом пико балону "све претпоставке и тврдње да је наш балон укључен у тај инцидент нису подупрте чињеницама".

Осим што има оних, попут Дена Боуена који већ 12 година дизајнира сличне балоне, a који је за амерички "Нешенел паблик рејдио" (НПР) изјавио да је 98 одсто сигуран да се радило о K9YO-15 по опису оборене летелице и њеном изненадном нестанку баш у подручју дејства америчке авијације, и неке изјаве званичника подгревају ове сумње.

Неуспешна потрага у Јукону

ФБИ је, како је потврђено НПР-у, обавио разговор са члановима хоби клуба НИБББ, али још увек немају налазе истраге које би могле да поделе с јавношћу.

Потрага за остацима је обустављена, према изјавама канадских званичника будући да претрага највероватнијег места пада није дала никаквог успеха. То би могло да иде у прилог тези да од балона погођеног ракетом ни теоретски није могло да остане ништа што би могло да се нађе на земљи.

Коначно, и сам председник САД Џозеф Бајден у прошлонедељном обраћању јавности рекао је да се према обавештајним сазнањима највероватније радило о летелицама повезани са приватним компанијама, рекреационим или истраживачким институцијама, проучавањем времена или другим научним истраживањима.

Дозу оптимизма унео је портпарол Пентагона Џон Кирби. Уз опаску да америчке власти можда никада неће наћи остатке балона, приметио је:

"С обзиром на околности, у светлу онога што се десило с шпијунским балоном, зар то не би био бољи исход, ако се испостави да су, уствари, то били цивилни или рекреативни или метеоролошки балони и стога безопасни. Зар то није бољи исход него да размишљамо о могућности веће претње за нашу националну безбедност?", опазио је Кирби.

Кирбијев бољи исход коштао је америчке порезнике најмање милион и по долара, колико стају ракете испаљене на летеће објекте, и још неколико стотина хиљада долара, за ангажовање војних снага које су претраживале терен.

Кинези, Руси, ванземаљци

Пре него што смо сазнали да у јужном Чикагу постоји удружење које се из хобија бави пико балонима, по изгледу веома сличним обичним хелијумским балонима који се могу купити у било којој продавници, "случај балон" америчка администрација дигла је на ниво међународног инцидента.

Када је пријављен први балон на америчком небу, величине шест школских аутобуса, како је описан у медијима, Вашингтон је оптужио Пекинг да се ради о кинеском шпијунском балону, што је потврдио чак и амерички Конгрес који је осудио нарушавање суверенитета САД.

Пре било каквог обарања, Пекинг је саопштио да се ради о метеоролошком балону који је несрећним стицајем околности завршио у америчком ваздушном простору, али то није помогло да се спусте тензије. Посета државног секретара Ентонија Блинкена Пекингу отказана је у последњи час, размењене су тешке речи, а онда је уследила и тешка пуцњава у којој су на америчком небу оборене укупно четири летелице.

А онда су се завртеле теорије о њиховом пореклу: војни званичници упозорили су да Кина шпијунски програм са балонима има годинама и да у 40 земаља света има такве "мисије", портпарол Пентагона Патрик Рајдер заголицао је машту када је изјавио да није искључено да се ради о летелицама ванземаљског порекла, а неименовани канадски званичник играо је на сигурно: он је посумњао да је летелица оборена изнад Јукона кинеска или руска.

"Ништа у овом тренутку не указује на то да су летелице биле повезане са кинеским програмом шпијунских балона или да су били осматрачки објекти из било које земље", пресекао је прошле недеље амерички председник Џо Бајден.

Да ли то значи да су ван-земаљци и даље у игри? Или да никада нећемо сазнати како су љубитељи пико балона из Чикага изгубили свој K9YO-15?

 

image