Свет

Директор "Росњефта" на Куби: Састанак са председником Дијаз-Канелом

Сечин је кубанском лидеру поручио да председник Русије Владимир Путин лично надгледа питања везана за Кубу
Директор "Росњефта" на Куби: Састанак са председником Дијаз-КанеломGetty © Mikhail Voskresenskiy/Host Photo Agency/Ria Novosti via Getty Images

Извршни директор руске нафтне компаније "Росњефт" Игор Сечин састао се синоћ са кубанским председником Мигелом Дијаз-Канелом.

Сечин је кубанском лидеру поручио да председник Русије Владимир Путин лично надгледа питања везана за Кубу, наводи се у саопштењу Дијаз-Канелове канцеларије објављеном на Твитеру.

У неколико објава на налогу председништва Кубе наглашени су добри односи између две земље, али није прецизиран разлог посете шефа државне нафтне компаније.

Русија је Куби, која се бори са великом економском кризом, у фебруару обезбедила хитну донацију од 25.000 тона пшенице, што је друга таква пошиљка за годину дана и знак продубљивања веза између два дугогодишња савезника.

Куба се тренутно суочава са акутном несташицом горива због чега су бензинске станице привремено затворене, а забележени су и вишечасовни редови за бензин.

Куба је под америчким економским ембаргом још од 1962. године након комунистичке револуције коју је предводио бивши лидер Фидел Кастро.

Сечин ће, такође, отпутовати у Венецуелу поводом десете годишњице смрти некадашњег председника те јужноамеричке земље Уга Чавеза, блиског савезника Кубе и Русије. Бивши кубански лидер Раул Кастро такође је долетео у Каракас поводом тог догађаја, јавили су кубански државни медији.

image