Русија

Путин предао Думи на ратификацију споразум са Сиријом о међусобном изручењу злочинаца

Изручење осумњичених и окривљених, на основу документа, мора бити у складу са законима обе стране, ако су поступци ових лица кривично кажњива и за последицу имају казну затвора од најмање годину дана
Путин предао Думи на ратификацију споразум са Сиријом о међусобном изручењу злочинаца© Tanjug/ Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Руски председник Владимир Путин поднео је у суботу Државној думи на ратификацију споразум између Русије и Сирије о међусобној правној помоћи у кривичним предметима и о изручењу лица која су кривично гоњена како би била послата на извршење казне, преноси ТАСС. 

"Стране се обавезују да ће, у складу са одредбама овог споразума и на основу њега, једна другој, на захтев, изручити лица ради кривичног гоњења или извршења казне за кривична дела која се односе на екстрадицију", наводи се у тексту.

Изручење осумњичених и окривљених, на основу документа, мора бити у складу са законима обе стране, ако су поступци ових лица "кривично кажњива и за последицу имају казну затвора од најмање годину дана".

Напомиње се да ће изручење бити одбијено ако је дело за које се тражи изручење кажњиво смртном казном у складу са законом тражиоца. Изузеци ће бити у случајевима када ова страна "пружи довољну, по мишљењу стране од које се тражи, гаранцију да се смртна казна неће применити на лице чије се изручење тражи".

Поред тога, у уговору се наводи да, ако је потребно, страна која тражи може да поднесе захтев за привремени притвор лица док се не поднесе захтев за његово изручење.

Како се наводи у тексту, споразум о узајамној правној помоћи између Руске Федерације и Сирије ће помоћи ефикаснијој сарадњи између страна у области борбе против криминала, као и проширењу сарадње у области правне помоћи у кривичном предметима.

"Правна помоћ може бити одбијена ако њено извршење штетити суверенитету, безбедности и јавном поретку стране од које се тражи" наводи се у документу којим се регулише и поступак за покретање кривичног поступка на захтев једне од страна.

Споразум су потписале обе стране у Санкт Петербургу 29. јуна 2022. године.

image