Економија

Порука из Брисела срушила наде Бугарске о скором уласку у еврозону

Бугарска је најсиромашнија чланица ЕУ, па се нада да ће увођење евра подстаћи економију и финансијску сигурност земље
Порука из Брисела срушила наде Бугарске о скором уласку у еврозонуGetty © Hannelore Foerster

Наде Бугарске да би ускоро могла да приступи еврозони данас је срушио потпредседник Европске комисије Валдис Домбровскис изјавом да неће Софија неће постати чланица еврозоне пре 2025. године.

Домбровскис је то рекао новинарима уочи састанака са бугарским званичницима, јавио је Асошиејтед прес.

Бугарска, која је најсиромашнија чланица ЕУ, нада се да ће увођење евра подстаћи економију и финансијску сигурност земље, али је продужена политичка криза у Бугарској одложила решавање тог питања.

Пре нових парламентарних избора заказаних за април, петих у последње две године, главне политичке странке прогласиле су главним приоритетом увођење земље у еврозону 1. јануара 2024. године, чиме би Бугарска постала 20. чланица еврозоне.

Домбровскис је, међутим, поставио другачији временски рок. Он је нагласио да је главни камен спотицања за Бугарску инфлација, која је посебно висока откако је почео рат у Украјини.

Док Бугарска испуњава услове у погледу јавних финансија, дугорочних каматних стопа и стабилних девизних курсева, она не испуњава критеријум инфлације са значајном маржом, што онемогућава улазак у еврозону почетком 2024. године.

Усклађена инфлација у Бугарској порасла је на 14,3 одсто на годишњем нивоу на крају 2022. године.

"Надајмо се да одлагање неће бити дуго и да ће приступање еврозони бити могуће годину дана касније", рекао је Домбровскис за Бугарску националну телевизију.

Домбровскис је такође рекао да Бугарска треба да уложи више напора у борби против корупције усвајањем реформи закона о прању новца.

image