Свет

На крилима русофобије: На власти у Естонији остаје Реформска партија премијерке Калас

У Естонији су одржани парламентарни избори, а владајућа Реформска партија је победила с паролама против Русије и охрабривању Украјине да настави рат
На крилима русофобије: На власти у Естонији остаје Реформска партија премијерке Калас© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Владајућа Реформска партија Естоније постигла је много боље резултате него што се очекивало на парламентарним изборима, рекла је у недељу премијерка Каја Калас.

Њени главни политички противници тврде да је победа украдена током електронског гласања које је трајало недељу дана.

Према тим резултатима, Реформска странка добила је 31,5 одсто, док је странка крајње деснице, Конзервативна народна партија Естоније (ЕКРЕ), освојила друго место са 16,1 одсто гласова.

Естонци који нису гласали превремено преко интернета изашли су на биралишта у недељу да би изабрали нови парламент, а коначни резултати су објављени рано јутрос.

"Овај резултат ће нам дати снажан мандат да саставимо добру владу", рекла је Калас својим присталицама у недељу увече, додајући да то вероватно значи да ће се слање помоћи Украјини наставити без прекида, јер је већина других странака одабрала исту агенду.

Лидер ЕКРЕ Мартин Хелме изјавио је у изборној ноћи да су "све урадили како треба и поштено, за разлику од оних који су нам украли заслужену победу". Обећао је да ће оспорити електронско гласање на суду и неће признати резултате док му не буде дозвољено да види евиденцију и делове кода за гласање.

Под вођством Калас од 2021. године, Естонија је, заједно са другим балтичким државама, постала некада од најтврдокорнијих присталица Украјине усред сукоба са Москвом, обећавајући отприлике 1 одсто свог БДП-а за војну помоћ Кијеву и снажно подржавајући санкције ЕУ против Русије.

Калас има неколико потенцијалних мањих партнера са којима ће преговарати о новој владајућој коалицији, укључујући "Естонију 2002 која је добила 13,6 одсто гласова, Социјалдемократе који су добили 9,4 одсто и Партију "Отаџбина" са 8,3 одсто. Међутим, она је изразила сумњу у посвећеност Партије центра (14,5 одсто) помоћи Украјини и експлицитно је одбацила било какве разговоре са ЕКРЕ, оптужујући Хелмеа да се превише фокусира на естонски лични интерес.

"Никада нисмо доводили у питање подршку Украјини. Никада нисмо доводили у питање чланство Естоније у НАТО", узвратио је Хелме у интервјуу за АП, тврдећи да је садашње руководство у суштини предало сво наше тешко наоружање Украјини по цену националне безбедности Естоније.

Странка се такође суочила са критикама због других популистичких идеја, као што је настојање да се ограничи проток избеглица, укључујући Украјинце, како би се заштитили естонски радници.

Предлаже "преваспитавање" Руса

Естонска премијерка Каја Калас предложила је да се целокупно становништво Русије преваспита како би се искоренили сви трагови "империјалистичких снова", тврдећи да ће се у супротном, са или без председника Владимира Путина на челу, "историја поновити" и Европа никада неће бити безбедна.

Уверена да ће Украјина уз помоћ НАТО-а на крају победити Русију, Калас је у изјавила да је крајње време да се разговара о питању "одговорности" за сукоб и како се носити са Русима који се "диве диктаторима".

"Наше историјске књиге су поново написане након што смо вратили своју независност како би одражавали све злочине који су почињени. Није било исто за Русију", рекла је Калас током последњег дана Минхенске безбедносне конференције.

image