Свет

Премијерка Естоније о својим страховима: Неке земље би да убеде Кијев да преговара са Москвом

До сада смо успевали да убедимо Француску и Немачку да посматрају ситуацију онако како је ми видимо. Морамо да наставимо да објашњавамо шта треба да се ради, рекла је Каја Калас
Премијерка Естоније о својим страховима: Неке земље би да убеде Кијев да преговара са МосквомGetty © Photo by Leon Neal/Getty Images

Естонска премијерка Каја Калас изјавила је да је Западу све теже да остане јединствен по питању сукоба у Украјини.

"Временом је све теже одржати јединство, јер сви желе да се овај рат заустави и поставља се питање шта ће га заиста зауставити. Ако неки мисле да ћемо уложити последњи напор, а онда да подвучемо црту, то је заиста забрињавајуће", рекла је Калас у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Према њеним речима, она и други балтички политичари су забринути јер су неке земље спремне да ублаже своје позиције и желе да убеде Кијев да преговара са Москвом.

"До сада смо успевали да убедимо Француску и Немачку да посматрају ситуацију онако како је ми видимо. Морамо да наставимо да објашњавамо шта треба да се ради", додала је она.

Она је раније изјавила да земље Европске уније треба да започну заједничку куповину војне опреме за Украјину, као што су то урадиле са вакцинама за време ковида-19.

"Императив је да убрзамо пружање војне помоћи Украјини. Знамо колико оружја имамо на залихама, али морамо учинити више и морамо послати јасан сигнал европској одбрамбеној индустрији да производи више. Верујем да бисмо могли да користимо механизам сличан оном који смо користили у случају вакцина – Европске земље ће издвојити средства, Европска комисија ће купити опрему која ће директно да иде у Украјину", рекла је премијерка.

Лидер француске партије Народна републиканска унија Франсоа Аселино рекао је да је Западу тешко да сакрије војне неуспехе кијевског режима као и незадовољство украјинског становништва због сукоба са Русијом.

image