Свет

Неће да провоцирају Кинезе: Макарти и председница Тајвана састаће се у Калифорнији

Представници САД и Тајвана желе да избегну напету ситуацију од прошле године када је Ненси Пелоси посетила то острво због чега је Кина уложила снажан протест
Неће да провоцирају Кинезе: Макарти и председница Тајвана састаће се у Калифорнијиwww.globallookpress.com © Wang Yu Ching/Taiwan Presidentia

Председник Представничког дома америчког Конгреса Кевин Макарти и председница Тајвана Цаи Инг-вен састаће се у Калифорнији уместо у Тајпеју, како се не би провоцирала Кина.

Макарти, који је републиканац из Калифорније, рекао је прошлог лета да планира да посети Тајван ако буде изабран на функцију председника Представничког дома. 

Он и Цаи су, ипак, договорили да се састану у Калифорнији, како би се избегла ситуација од прошле године када је Ненси Пелоси посетила то острво, наводи "Фајненшел тајмс".

"Разменили смо обавештајне податке о акцијама Комунистичке партије Кине и о томе какву претњу они представљају", рекао је високи тајвански званичник, преноси британски лист.

Посета Пелосијеве друга је посета председника Председничког дома САД Тајвану, након што је Њут Гингрич обишао то острво 1997. године.

Након што је Пелоси слетела на Тајван огласило се кинеско Министарство спољних послова које је осудило овај потез који, како су навели, озбиљно штети миру и стабилност у Тајванском мореузу.

Пекинг је уложио снажан протест Сједињеним Државама, а кинеска војска је стављена у висок степен приправности.

Тајванско министарство одбране саопштило је да је 21 кинески борбени авион ушао у ваздушни простор Тајвана.

Цаи ће у априлу посетити Калифорнију и Њујорк, као део своје турнеје по Централној Америци. Она је прихватила да говори у Регановој библиотеци у јужној Калифорнији, пренео је "Фајненшел тајмс" позивајући се изјаве тајванских званичника.

Макартијева канцеларија одбила је да коментарише ову вест, док је Председничка фондација Роналд Реган потврдила да је Цаи позвана у САД.

image
VV inauguration
banner