Свет

Планули и лажни "патриоти": Помама за оружјем на надувавање

У понуди чешке компаније налазе се лажни тенкови, хаубице, оклопна возила, авиони, као и "патриот" системи
Планули и лажни "патриоти": Помама за оружјем на надувавањеwww.globallookpress.com © Pravda Komsomolskaya/Russian Look

Чешка компанија "Инфлатек" која производи лажно наоружање забележила је за трећину вишу зараду током прошле године, изјавио је власник компаније Војтек Фресер за "Асошијејтед прес."

"Инфлатек" производи више од 30 модела различитих система наоружања на надувавање, укључујући моделе тенкова, оклопних возила, хаубица, авиона, а у понуди има и реплике америчких ПВО система "Патриот" који су се нашли међу испорукама оружја у вредности од милијарди долара које је Кијев од Запада добио након почетка Специјалне војне операције.

Иако је значајан пораст у заради његове компаније поклапа са почетком  Специјалне војне операције, Фресер није признао да ли се  његови производи користе у Украјини, али наводи да очекује да ће "раст зараде бити настављен барем три до пет година".

Седиште компаније "Инфлатек" се налази у граду Дечин на северу Чешке, и она тренутно производи до 50 мамаца месечно. Модели постојећих система оружја на надувавање се продају низу непознатих земаља, а извоз таквих "мамаца" мора да одобри влада Чешке.

Компанија користи лаке материјале, попут вештачке свиле, па укупна тежина лажног система наоружања не премашује 100 килограма. Потребна су четири војника да управљају мамцем, а за одмотавање и надувавање сваког појединачног мамца је потребно до 10 минута.

Мамци су првобитно развијени за потребе обуке војника, и могу коштати до 100.000 долара по комаду.

Неке савремене војске их користе како би заварале непријатеља и навеле га да искористи скупе ракете за уништење релативно јефтиних мамаца.

image
VV inauguration
banner