Свет

Столтенберг: Мисија КФОР-а на КиМ важна због мира и стабилности

Генерални секретар НАТО-а је похвалио Албанију "јер промовише стабилност и сарадњу са НАТО-ом на Западном Балкану''
Столтенберг: Мисија КФОР-а на КиМ важна због мира и стабилности© Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је Мисија КФОР-а на Косову и Метохији важна због мира и стабилности.

"Присуство НАТО-а кроз мисију КФОР-а на северу 'Косова' је важно, пошто тако подржавамо дипломатске напоре Европске уније. Поздрављам напредак у разговору између Београда и Приштине уз посредство ЕУ, пошто је то једини валидни пут ка решењу и стабилности. У овом тренутку имамо историјску прилику да створимо дуготрајни мир у региону. Поздрављамо конструктивне разговоре, али све стране у разговору морају показати флексибилиност и спремност на компромис", оценио је Столтенберг.

Генерални Секретар НАТО-а, који је разговарао са албанским председником Бајрамом Бегајем, навео је да решење мора бити засновано на поштовању људских права, демократских вредности и добросуседских односа.

Албанија посвећена својој улози у НАТО-у

Столтенберг је казао да је улога Албанија важна, "јер промовише стабилност и сарадњу са НАТО-ом на Западном Балкану''.

"Албанија је посвећена својој улози у НАТО-у, као што смо и ми посвећени Албанији", казао је он и подсетио да је Алијанса послала помоћ када се прошле године догодио сајбер напад на Албанију из Ирана.

Столтенберг истакао да Алијанса помаже Украјини у сукобу са Русијом тако што је снабдева "свиме што је потребно како би однела победу".

Он је похвалио реакцију Албаније у време земљотреса у Турској, када је та земља послала медицинску помоћ и спасиоце, и нагласио да Албанија у сарадњи са НАТО-ом ради на стаблилности и мира на Западном Балкану.

Придруживање Шведске и Финске у НАТО-у

Столтенберг је рекао да је за њега и за НАТО финализација процеса придруживања Шведске и Финске Алијанси од највеће важности.

"Постоји напредак. Касније данас путујем у Шведску да погледам извештај мађарског парламента на тему напретка Шведске. Подсетио бих да су процеси прикључења Шведске и Финске најбржи у историји, они су се пријавили у мају, и све чланице су ратификовале приступање осим Турске и Мађарске. Надам се и апелујем на те две земље да што пре ратификују приступ Финске и Шведске", рекао је Столтенберг.

image