Свет

Ко би могао да замени Лиз Трас на челу британске владе?

Док популарност британске премијерке опада, број кандидата за њену функцију расте
Ко би могао да замени Лиз Трас на челу британске владе?AP © Foto Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Након нешто више од месец и по дана на челу британске владе, Лиз Трас се суочава са великим притисцима како од опозиције и стручне јавности тако и од чланова сопствене партије, а гласине о њеној смени постају све јаче.

Све је почело само два дана након што је Трасова преузела премијерску функцију када је, након пуних седамдесет година на трону, преминула краљица Елизабета Друга, што је практично паралисало читаву земљу, али и рад нове владе у прве две недеље мандата.

Најава "мини-буџета" који је предвиђао смањење пореза за готово 45 милијарди фунти узбуркала је тржишта у Британији и срушила вредност фунте, а Трасова је била приморана да призна пораз и смени министра финансија Квасија Квартенга након само месец дана. Његов наследник на тој функцији Џереми Хант није трошио време и недуго након постављања на министарско место објавио је да од радикалних пореских реформи у Британији неће бити ништа.

Ова серија неуспеха одразила се на популарност Трасове и њене Конзервативне партије, којој сва истраживања јавног мњења предвиђају изборни дебакл какав та партија није доживела деценијама. Зато не чуди што се у британским медијима све више спекулише да би партијски врх могао по кратком поступку да смени актуелну премијерку након само неколико недеља на функцији.

Утицајни конзервативни посланик Криспин Блант први је члан ове партије који је јавно подржао разрешење Трасове када је гостујући на "Ченел 4" изјавио да је "игра готова, а сада је питање само како спровести транзицију на врху". Он је додао да је "потпуно јасно" да Трас мора да оде, као и да подржава некадашњег министра финансија Ришија Сунака за место њеног наследника.

Бланту су се ускоро придружило још неколико колега, укључујући и конзервативне парламентарце Ендруа Бриџена и Џејмија Валиса који су јавно позвали премијерку да поднесе оставку, преноси „Скај њуз“.

Правила Конзервативне партије не дозвољавају покретање процедуре смене лидера у првих годину дана након преузимања функције, али све већи број конзервативаца сматра да би то правило требало изменити како би Лиз Трас што брже била смењена и замењена компетентнијим лидером. Самим тим, спекулације о томе ко би могао да замени актуелну премијерку у Даунинг стриту 10 почеле су да круже у британској јавности.

Џереми Хант

Нови министар финансија Џереми Хант преко ноћи је постао први фаворит за премијерску функцију. Реч је о искусном политичару који је водио више министарстава током претходних десет година, укључујући спољних послова, здравља и културе.

Хант се већ два пута кандидовао за лидера Конзервативне парије, али је оба пута поражен, прво од Бориса Џонсона, а раније ове године и од саме Лиз Трас. Како преноси британски "Скај њуз", многи посланици у британском парламенту верују да ће Хант ускоро постати незванични лидер британске владе који ће иза кулиса имати више утицаја и од саме премијерке.

Хант до сада у јавности није показивао превише интересовања за премијерску функцију која дуго није деловала оволико непривлачно. У недавном интервјуу изјавио је да након два пораза на изборима за лидера Конзервативне партије више нема амбиција да се бори за ту функцију, преноси "Скај њуз".

Риши Сунак

Риши Сунак, министар финансија у влади Бориса Џонсона и кандидат на последњим изборима за лидера Конзервативне партије, један је од претендената на премијерску функцију. Током кампање био је опрезнији у давању обећања од Трасове, што му је донело подршку конзервативних парламентараца, али је на крају доживео пораз у директном дуелу са актуелном премијерком коју је подржала већина од око 170.000 чланова партије.

У контрасту са хаотичном Трасовом, Сунак сада делује као далеко привлачнија опција, а његова упозорења да Трасова жели да води "економску политику из бајке" углавном су се обистинила. Ипак, након недавног пораза на унутарпартијским изборима упитно је да ли он има довољно демократског легитимитета за обављање премијерске функције.

Пени Мордант

Конзервативна посланица Пени Мордант такође се спомиње као потенцијална кандидаткиња за место премијера. Мордантова обавља функцију Лидера Доњег дома Парламента, а на недавним унутарстраначким изборима завршила је на трећем месту. Након што се повукла из трке за лидера Конзервативаца подржала је Лиз Трас у дуелу са Сунаком.

То је није спречило да последњих недеља заузме критичнији став према политици нове премијерке, а у британским медијима се говори да има све јачу подршку конзервативних посланика. Према наводима "Скај њуза", Криспин Блант је приватним разговорима подржао Морданотву и Сунака као најбоље замене за све непопуларнију Трасову.

Бен Волас

Бен Волас, министар одбране, већ неко време важи за једног од најпопуларнијих политичара у Конзервативној партији. Он је одбио да се кандидује за место наследника Бориса Џонсона раније ове године, а није извесно да он има довољно амбиције да преузме премијерску функцију и све потешкоће које долазе са њом.

Волас се последњих месеци профилисао као један од најтврђих заступника проукрајинске политике и критичара Русије. Као министар одбране учествовао је у слању велике количине војне помоћи Украјини, а Британија се обавезала да ће обучавати више од десет хиљада украјинских војника.

Британци су Украјини послали велику количину ракетних система, антитенковских ракета, оклопних возила, дронова и тенкова. Волас је најновији пакет војне помоћи најавио 13. октобра, када је речено да ће Велика Британија Украјини послати системе противваздушне одбране.

Борис Џонсон

Као потенцијални кандидат помиње се чак и донедавни премијер и лидер Конзервативаца Борис Џонсон. Он је поднео оставку на те функције почетком јула, након серије скандала који су значајно пољуљали његову популарност.

Према наводима "Скај њуза" поједини конзервативни посланици предложили су повратак некадашњег премијера на ту функцију, али у овом тренутку није јасно да ли Џонсон размишља о потенцијалном повратку.

Џонсон је у свом опроштајном говору почетком септембра привукао пажњу када је себе упоредио са римским политичарем Цинцинатусом, који је живео у петом веку пре нове ере и који се вратио из политичке пензије како би по други пут обављао функцију диктатора. Многи посматрачи у Братнији су ту Џонсонову изјаву протумачили као знак да бивши премијер не жели да тек тако прихвати пораз и да планира свој повратак на врх британске политике.

Уколико дође до промена на врху и смене Лиз Трас, она би могла да постави неславни рекорд као британски премијер са најкраћим стажом на тој функцији.

image