Свет

"Волстрит џорнал": ЦИА наводно упозорила Немачку на Украјинце који хоће да саботирају Северни ток

ЦИА је наводно упозорила Немачку на тројицу украјинских држављана за које је сумњала да планирају саботажу Северног тока између јуна и јула 2022. године, тврди амерички медиј
"Волстрит џорнал": ЦИА наводно упозорила Немачку на Украјинце који хоће да саботирају Северни токwww.globallookpress.com © The Swedish Coast Guard/XinHua

Неколико месеци пре експлозије на Северном току, између јуна и јула 2022. године, ЦИА је наводно упозорила немачке обавештајце и друге европске обавештајне службе да би проукрајинска група могла саботирати гасовод, преноси "Волстрит џорнал", позивајући се на изјаве америчких обавештајаца.

У упозорењу су се спомињала тројица украјинских држављана који су покушали да изнајме бродове у земљама које се граниче са Балтичким морем, укључујући Шведску, наводе амерички обавештајци.

Подсетимо, причу о наводној умешаности украјинских грађана у саботажу Северног тока покренуо је у уторак "Њујорк тајмс", након што су западни медији главног тока месец дана игнорисали извештај америчког независног новинара и добитника Пулицерове награде Симора Херша, у којем тврди да су САД и Норвешка одговорне за саботажу гасовода.

"Волстрит џорнал" сада тврди да су шеф ЦИА Вилијам Барнс и саветник за националну безбедност Џејк Саливан још у октобру прошле године сумњали да Украјина стоји иза напада, позивајући се на анонимног појединца који је у то време разговарао са оба званичника. Портпаролка Савета за националну безбедност САД одбацила је ову тврдњу у среду.

Званична Москва је одбацила тврдње да иза саботаже стоји неформална група украјинских грађана која није блиска влади председника Владмира Зеленског. 

Стручњак за међународну безбедност Никола Антић у изјави за РТ Балкан каже да ова прича изгледа као сценарио за филм, односно, апсолутно је неуверљива и неизводљива. Слично мишљење је за РТ Балкан изнео и професор Факултета политичких наука Драган Симеуновић.

Антић је напоменуо да је немогуће да мала група спроведе такву акцију, да зна тачно куда пролази гасовод, да позиционира пловни објекат изнад, са којег би се спустили рониоци и да рониоци проведу више сати на дубини од 80 метара, те да при томе не привуче пажњу припадника НАТО пакта који су на том простору.

image
VV inauguration
banner