Свет

Минск открива детаље о заједничким војним снагама са Русијом

Белорусија ће угостити 9.000 руских војника који ће бити део заједничких одбрамбених снага са Москвом
Минск открива детаље о заједничким војним снагама са РусијомNone © Tanjug/Maxim Guchek/BelTA Pool Photo via AP

Хиљаде руских војника стићи ће у Белорусију са око 170 тенкова, 200 оклопних возила и 100 комада артиљеријског оружја, написао је на Твитеру Валериј Ревенко, помоћник белоруског министра одбране.

Ови војници биће део недавно формираних заједничких војних снага Русије и Белорусије. 

Минск је одлучио да ојача своју безбедност помоћу руских трупа, након што су одбијени сви покушаји смиривања тензија на границама, рекао је Ревенко.

Он је истакао да Русија и Белорусија доживљавају "распоређивање НАТО снага близу својих граница као претњу, због недостатка дијалога, интензивнијих НАТО вежби са фокусом на офанзивне акције, као и због охрабривања белоруских радикалних елемената да сруше легитимну владу Белорусије".

Белорусија је дугогодишњи савезник Русије, а од 90-их година прошлог века ова блискост је учвршћена кроз формирање Савезне државе Русије и Белорусије, под чијим ће окриљем деловати нове одбрамбене снаге, најавио је раније белоруски председник Александар Лукашенко.

Први возови са руским војницима и војним возилима почели су да стижу у суботу, а у недељу је почело пребацивање руских авиона, саопштило је Министарство одбране Белорусије. 

Минск је поручио да је повећана агресија Кијева и западних земаља разлог за пристанак да има више руских трупа на свом тлу, као и да су претње безбедности Белорусије порасле.

Белоруски министар спољних послова Владимир Макеј раније је саопштио да су војне трупе и специјалне службе у стању високе приправности због, како је рекао, терористичке претње, а белоруски председник наредио је свеобухватну проверу спремности оружаних снага те земље.

image
VV inauguration
banner