Свет

Иран тврди да је постигнут споразум о размени заробљеника са САД, Бела кућа демантује

"Нажалост, представници Ирана не презају од измишљотина", наводи се у саопштењу из Беле куће
Иран тврди да је постигнут споразум о размени заробљеника са САД, Бела кућа демантујеwww.globallookpress.com © STR

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахијан изјавио је данас да су Иран и САД постигли споразум о размени заробљеника и додао да се нада да ће до ње доћи ускоро.

''Што се тиче питања размене заробљеника између Ирана и САД, постигли смо споразум последњих дана и ако све буде добро на америчкој страни, мислим да ћемо у кратком периоду бити сведоци размене заробљеника. С наше стране је све спремно, док САД тренутно раде на коначној техничкој координацији'', рекао је Амирабдолахијан, преноси Ројтерс.

Позивајући се на изворе из Ирана, Ројтерс преноси да у две земље из региона биле укључене у серију индиректних преговора између Техерана и Вашингтона о размени затвореника.

САД демантују

Портпарол Националног безбедносног савета Беле куће демантовао је данас тврдње Ирана да су Вашингтон и Техеран постигли договор о размени заробљеника.

"Нажалост, представници Ирана не презају од измишљотина", наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Према саопштењу из Беле куће, ова тврдња Ирана ће само продубити бол породица Сиамака Намазија, Емада Шаргија и Морада Тахбаза, америчко-иранских држављана који су заточени у Ирану.

Техеран је последњих година тражио ослобађање више од 10 Иранаца у Сједињеним Државама, укључујући седам иранско-америчких двојних држављана, два Иранца са сталним боравком у САД и четири иранска држављана без правног статуса у Сједињеним Државама.

Међу Американцима који се држе у Ирану је и Сиамак Намази, бизнисмен са двојним америчко-иранским држављанством, који је 2016. осуђен на 10 година затвора због шпијунирања и сарадње са Владом САД; иранско-амерички бизнисмен Емад Шарги који је ухапшен 2018. када је радио за технолошку инвестициону компанију; као и иранско-амерички еколог Морад Тахбаз, који такође има британско држављанство.

image
VV inauguration
banner