Свет

Британски премијер греје приватни базен у јеку енергетске кризе

За пливање у топлој води, Сунак ће издвајати 13.000 фунти годишње
Британски премијер греје приватни базен у јеку енергетске кризе© Tanjug/AP Photo/Kin Cheung, Pool

Британски премијер Риши Сунак унајмио је локалну електродистрибутивну компанију да унапреди грејање базена у његовој сеоској кући, у тренутку када се десетине јавних базена у Великој Британији затвара због вртоглавих рачуна за енергенте, преноси "Гардијан".

Инжењери су инсталирали "знатну количину опреме" и нову везу између премијеровог имања у Северном Јоркширу и Електродистрибуције. Наводно ће Сунак платити надоградњу из свог џепа, а трошкови се процењују на "десетине хиљада фунти".

Сунак је наводно купио имање 2015. за 1,5 милиона фунти (1,8 милиона долара). Одржавање топлог базена од скоро 40 стопа коштаће га око 13.000 фунти (15.600 долара) годишње, наводи "Дејли мејл".

Више од 60 јавних базена затворено је широм Велике Британије између 2019. и 2022. због растућих трошкова енергената и несташице хемикалија, пренео је Би-Би-Си.

У јулу су британски медији известили да је велики рекреативни центар у Ричмонду, који је део Сунакове изборне јединице, један од пливачких објеката који се боре да остану отворени.

У уторак је изабрана комисија Доњег дома саопштила да је "недостатак подршке" владе приморао око 350 јавних базена да се затвори или скрати радно време.

Влада је у јануару представила програм попуста како би помогла предузећима да се изборе са високим рачунима за струју и гас. Шема "пружа дугорочну сигурност" онима који су погођени кризом, наводи влада у саопштењу.

image