Свет

"Хил": Зеленски има непријатеље у Вашингтону

Победа умереног конзервативца на председничким изборима у САД довешће до прекида слања помоћи Украјини
"Хил": Зеленски има непријатеље у Вашингтону© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File

Победа умереног конзервативног кандидата на америчким председничким изборима 2024. довешће у питање војну и финансијску подршку Украјине, оцењује портал "Хил".

У чланку аутор Алберт Хант разматра потенцијалне претенденте међу републиканцима за место шефа Беле куће, а такође процењује какве ће промене у унутрашњој и спољној политици доћи под сваким од кандидата.

"Убеђени конзервативци: они подржавају Трампов курс, али желе да виде уздржанијег, можда чак и љубазнијег лидера. Лидер међу њима је бивша стална представница САД при УН и бивша гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли... Ако Хејли дође до полуфинала, да ли ће се залагати за безусловну подршку Украјини?", наводи се у тексту.

Према мишљењу аутора, Републиканска партија под окриљем Хејлијеве ће се придржавати принципа економског национализма, изолационизма, а такође ће негирати резултате избора 2020. на којима је победио актуелни председник САД Џозеф Бајден, пишу "РИА Новости".

Велике шансе за победу има и републикански гувернер Флориде Рон Десантис, али у страначкој трци може да се истакне и бивши амерички државни секретар Мајка Помпео. Обојица су, како се наводи, део групе "радикалних конзервативаца" и Трампових присталица. 

Међу републиканцима ће бити и популарних Трампових противника међу бирачима, попут гувернера Њу Хемпшира Криса Сунунуа, додао је Хант.

Председнички избори у САД биће одржани 2024. Доналд Трамп је већ званично поднео захтев Изборној комисији за регистрацију своје кандидатуре, а Бајден је најавио намеру да се кандидује, али још није званично номинован.

image