Свет

Преминуо јапански нобеловац Кензабуро Ое: Борац против нуклеарне енергије

Посебно после катастрофе у Фукушими 2011. бавио се темом нуклеарног наоружања
Преминуо јапански нобеловац Кензабуро Ое: Борац против нуклеарне енергије© Tanjug/AP Photo/Shizuo Kambayashi

Јапански књижевник и Нобеловац Кензабуро Ое преминуо је у 88. години, саопштио је данас његов издавач Коданша.Кензабуро Ое, који је добио Нобелову награду за књижевност 1994. године, био је познат и као заговорник јапанског пацифистичког устава и борац против нуклеарне енергије, преноси јапанска агенција Кјодо.

Ое је био један од најзначајнијих јапанских књижевних стваралаца у периоду после Другог светског рата и био је један од вођа грађанског покрета против употребе нуклеарне енергије посебно после катастрофе у Фукушими 2011.

Рођен је 1935. године у западној префектури Ехиме, а дебитовао је као писац 1957. године као студент француског језика на Универзитету Токио.

Са 23. године добио је престижну јапанску књижевну награду названу по писцу Рјуносукеу Акатагави.

Нобелову награду за књижевност добио је 1994. године као други јапански писац, после Јасунарија Кавабате.

Његова дела се баве политичким, друштвеним и филозофским темама, попут нуклеарног оружја, неуклапања у друштво и егзистенцијализма.

У роману "Једноставан живот" из 1990. бавио се темом хендикепиране деце у породици, пошто је и сам имао хендикепираног сина. Један од његових најпознатијих романа је "Тихи крик" из 1967. године, дело које преплиће митове и историју шумских села са савременим добом.

Ое је преминуо 3. марта и већ је сахрањен, а издавач је саопштио како ће датум комеморације бити накнадно објављен.

image
VV inauguration
banner