Свет

Тајван се припрема за "потпуну блокаду" острва

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је у понедељак да Кина мора да модернизује своју војску како би се претворила у "велики челични зид"
Тајван се припрема за "потпуну блокаду" острваwww.globallookpress.com © Liu Fang

Потрошња Тајвана за одбрану фокусираће се на припреме Кине за "потпуну блокаду" острва, укључујући и делове за ловце Ф-16, наводи се у извештају тајванске војске, преноси Ројтерс.

Кина је у августу испалила ракете изнад Тајпеја и прогласила зону забране летова и пловидбе у симулацији како би потпуно изоловала Тајван у случају ратног сукоба.

У "ишчекивању потпуне блокаде Тајванског мореуза", потрошња за одбрану укључује и допуне артиљеријске муниције и ракетних залиха, као и делове за ловце Ф 16, саопштило је тајванско министарство.

Министарство је, такође, саопштило да војска Народне Републике Кине спроводи операције у којима учествују "заједничке снаге", са циљем контроле стратешких тачака и ускраћивања приступа "страним силама".

"Недавно је промењен модел обуке кинеске војске, који сада укључује заједничке операције копнених, морских, ваздушних и ракетних снага", наводи се у овом извештају. "То значи усвајање ратног приступа и прелазак на борбене припреме."

"Велики челични зид"

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је у понедељак да Кина мора да модернизује своју војску како би се претворила у "велики челични зид".

Председник Си је додао да Кина мора да се супротстави сецесионистичким активностима Тајвана, као и мешању спољних сила: "Кина ће се одлучно супротставити мешању спољних сила око Тајвана и сепаратистичким активностима острва", изјавио је председник Си на церемонији затварања заседања Националног народног конгреса Кине.

"Неопходно је да се Кина чврсто придржава принципа 'једне Кине', да поштује консензус из 1992. године, да активно промовише миран развој односа између две обале Тајванског мореуза, одлучно се супротставља интервенцији спољних сила, као и сепаратистичким активностима усмереним на 'независност Тајвана'", изјавио је кинески председник.

Кина ће наставити да спроводи политику која промовише поновно уједињење са Тајваном, нагласио је Си Ђинпинг.

Кина је ове године упутила више од 1.700 авиона у зону противваздушне одбране Тајвана, а то је више него двоструко у односу на прошлу годину и представља "значајну претњу" за одбрану Тајвана, саопштило је тајванско министарство одбране.

Тајванско министарство је саопштило да Кина наставља да користи тактику "сиве зоне" како би тестирала одговоре Тајвана, укључујући и слање дронова, балона и рибарских чамаца у области у близини Тајвана.

image
VV inauguration
banner