Свет

Нова провокација Вашингтона: Договорена јача војна сарадња Тајвана и САД

Сједињене Државе, као и већина земаља, немају формалне дипломатске везе са Тајваном на који право полаже Кина, али је Вашингтон најважнија међународна подршка независности тог острва које снабдевају оружјем
Нова провокација Вашингтона: Договорена јача војна сарадња Тајвана и САД© Tanjug/AP Photo/Chiang Ying-ying, File

Тајван јача своје војне везе са Сједињеним Америчким Државама и сарађиваће још тешње са Вашингтоном и другим пријатељским нацијама како би се изборио са "ауторитарним експанзионизмом", рекла је председница међународно непризнатог Тајвана Цај Ингвен.

Сједињене Државе, као и већина земаља, немају формалне дипломатске везе са Тајваном на који право полаже Кина, али је Вашингтон најважнија међународна подршка независности тог острва које снабдевају оружјем.

Иако Сједињене Државе више не одржавају војне базе на Тајвану, имају војну сарадњу која се намерно повећава како Кина покушава да појача притисак на острво да прихвати кинески суверенитет над том територијом.

"Тајван и Сједињене Државе настављају да јачају војну размену, а у будућности Тајван ће још активније сарађивати са Сједињеним Државама и другим демократским партнерима како би се суочио са таквим глобалним изазовима као што су ауторитарни експанзионизам и климатске промене", рекла је Цаји.

Илуструјући те блиске војне везе са Сједињеним Државама, заменик помоћника америчког секретара за одбрану за Кину Мајкл Чејс допутовао је прошле недеље у посету Тајвану, објавио је Асошиејтед прес.

Ро Кана, члан кинеског комитета Представничког дома америчког Конгреса рекао је да је та група ту да ојача безбедносне и економске везе.

"Дошли смо овде да ојачамо економске односе. Представљајући Силицијумску долину, посебно сам ценио састанак са др Морисом Чангом", рекао је он, мислећи на састанак са оснивачем највећег светског произвођача чипова који је са Тајвана.

"Можемо да наставимо да градимо економско партнерство на технологији и наравно партнерство у војсци и одбрани", додао је Кана.

Кина је у августу организовала војне вежбе у близини Тајвана како би изразила љутњу на САД који је наоружавањем и подстицањем Тајвана на једнострано проглашену независност угрозила суверенитет Пекинга. Додатни дипломатски скандал изазвала је посета председнице Представничког дома Ненси Пелоси Тајпеју.

image