Свет

Блинкен: Ако САД немају лидерску позицију у свету, онда ће је преузети неко други

Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са Скотом Пелијем у емисији „60 минута“ на телевизији Си-Би-Ес
Блинкен: Ако САД немају лидерску позицију у свету, онда ће је преузети неко други© Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да САД морају имати лидерску позицију у свету и да Русија није спремна да се укључи у смислене преговоре о окончању сукоба у Украјини.

Блинкен је провео три деценије у спољној политици испред Демократске странке, углавном у Сенату и Белој кући, а његова филозофија о америчкој дипломатији своди се на снажан ангажман који укључује понизност и самопоуздање, што је истакао и у интервјуу датом Скоту Пелију у емисији "60 минута" на телевизији Си-Би-Ес.

Америка је светски лидер

Блинкен је рекао да, "ако се САД не ангажују, ако немају лидерску позицију, онда су могуће две ствари: или то ради неко други на начин који вероватно неће унапредити америчке интересе и вредности, или то не чини нико и онда настаје хаос".

"Свет се не организује сам. Ниједан велики проблем који утиче на живот наших грађана не можемо ефикасно решити сами. Било да је у питању клима, било да је ковид, било да је то ефекат нових технологија на наше животе, морамо да радимо с другима како бисмо учинили да се наши људи, као и други на свету, осећају сигурније, да имају више могућности и мало више успеха", рекао је Блинкен.

Већи део интервјуа био је, наравно, посвећен сукобу у Украјини и претњама о употреби нуклеарног оружја. Блинкен је оптужио Путина за неодговорну реторику и истакао да су САД о том питању одговорне и да им је важно да Москва управо од њих чује да би свако потезање нуклеарног оружја имало катастрофалне последице и за оне који га употребе и за многе друге.

Излаз из рата у Украјини

Такође, Блинкен истиче да нема преговора око окончања рата јер Русија није показала спремност да се укључи у смислене преговоре, те да ће администрација америчког председника Џоа Бајдена учинити све да помогне Украјинцима, као и да окупи што више земаља у антируски блок. Ипак, настојаће да се рат не прошири. За Блинкена је излаз из ове ситуације врло једноставан.

"Владимир Путин има јасан излаз из рата који је започео, а то је да га оконча. Ако Русија престане да се бори, рат се завршава. Ако Украјина престане да се бори, Украјина више неће постојати."

Питање Тајвана

Блинкен се у интервјуу осврнуо на састанак с кинеским министром спољних послова с којим је разговарао о различитим приступима америчке и кинеске стране проблему Тајвана. Блинкен тврди да кинески притисак на Тајван представља претњу миру и стабилности у читавом региону. Међутим, САД подржавају политику "Једне Кине", одлучне су да се несугласице реше мирним путем, те инсистирају да се одрже мир и стабилност у Тајванском мореузу.

Успут је поменуо прави узрок америчког мешања у тајванско питање – тамо се производи највише полупроводника на свету – "ми их дизајнирамо, али стварна производња је већински на Тајвану".

Америка има своје проблеме

Амерички државни секретар је током интервјуа изразио сумњу у поновно придруживање Ирана Споразуму о ограничавању програма нуклеарног наоружања.

А на констатацију да су земље широм света забринуте за стабилност Сједињених Држава, одговорио је: "Није тајна да имамо изазове у вези с нашом демократијом. Очигледни су целом свету. Не стављамо их под тепих, чак ни када је болно. Тако да могу да поручим тим државама: Да, имамо своје проблеме, али се суочавамо с њима. Радимо на њима. Можда и ви треба да урадите исто."

image
VV inauguration
banner