Свет

Блумберг: Америка 100% улази у рецесију

Прогноза представља веома неповољну вест за Бајдена, који је много пута тврдио да ће Америка избећи пад
Блумберг: Америка 100% улази у рецесију© Фото Танјуг/АП

Економски пад је скоро сигуран у наредних 12 месеци, показује модел који су сачинили економисти "Блумберга", што је нови ударац оптимистичким економским порукама председника Бајдена уочи новембарских међуизбора у САД.

Најновији модел вероватноће рецесије, према истраживању "Блумбергових" економиста Ане Вонг и Елизе Вингер, предвиђа већу вероватноћу рецесије у свим временским оквирима, са дванаестомесечном проценом пада до октобра 2023. године, и сада достиже вероватноћу од 100 одсто, што је повећање за 65 одсто у односу на претходно ажурирање.

Још горе је то што би очигледно неизбежни пад могао наступити и раније: модел предвиђа 73 одсто шансе да ће се то десити у року од 11 месеци и 25 одсто шансе да ће наступити за десет месеци.

Лоша вест за Бајдена

Ти резултати су знатно неповољнији него прошли пут, када је "Блумберг" предвиђао рецесију у току године са само 65 одсто сигурности.

Прогноза представља веома неповољну вест за Бајдена, који је у више наврата тврдио да ће САД избећи рецесију и да би сваки пад био „веома незнатан“, настојећи да увери Американце да је економија под његовом администрацијом на чврстим ногама. "Ако уопште дође до рецесије", изјавио је Бајден, "она ће бити веома мала“.

Ипак, пооштравање финансијских услова, упорна инфлација и очекивања да ће Федералне резерве наставити са повећањем каматних стопа повећавају ризик од економске рецесије у САД.

Шансе за рецесију стално расту

Модел је сигурнији у предвиђању рецесије од других прогноза. Одвојено "Блумбергово" истраживање са 42 економиста предвиђало је да вероватноћа рецесије у наредних 12 месеци износи "само" 60 одсто, у односу на 50 одсто месец дана раније.

Модел "Блумберга" користи 13 макроекономских и финансијских индикатора за предвиђање шансе за рецесију за период од један месец до две године.

Док је шанса за рецесију у року од 12 месеци достигла 100 одсто према овом моделу, шансе да ће рецесија наступити раније такође су порасле. Овај модел предвиђа вероватноћу рецесије у року од 11 месеци на 73 одсто, у односу на ранијих 30 одсто, док је десетомесечна вероватноћа са нула одсто шанси порасла на 25 одсто.

Америчке финансије "јаке као пакао"

Инфлација у САД наставља да се креће близу свог максимума током ​​четири деценије.

ФЕД је због тога неколико пута повећавао каматне стопе, у покушају да обузда растуће трошкове живота. 

Бајден је покушавао да гласачима понуди добре вести, инсистирајући да су финансије Вашингтона "јаке као пакао" и да је остатак света тај који има проблема. Откако је пре мање од три године ушао у Белу кућу, председник је америчком националном дугу додао рекордних 3,37 билиона долара, чиме је дуг достигао рекордну суму од 31 билион.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner