Свет

Отопљавање Арктика отежава обуку НАТО војника

Чланице овог војног савеза почеле да се више концентришу на север, каже амерички потпуковник, а то је резултат промењених геополитичких односа са Русијом, климатских промена и нових могућности које се отварају на Арктику
Отопљавање Арктика отежава обуку НАТО војникаwww.globallookpress.com © marine_corps

Заглављено оружје и поново залеђене писте само су неки међу проблемима са којима се суочавају војне снаге које се обучавају на Арктику, где климатске промене узрокују драматичне промене температура, преноси "Блумберг".

Тешкоће у обуци на терену, где температуре могу да падну на минус 60 степени, нису ништа ново. Током Другог светског рата, 1940. године недостатак скија спречио је савезнике да помогну Норвежанима у борбама са Немцима. Исте године је Финска, чија је војска користила скије и ирвасе, нанела значајне губитке совјетским трупама.

Оно што је одувек било тешко, постаје још теже, јер климатске промене изазивају екстремне флуктуације температура. Урушавање пермафроста, непредвидиви лед на залеђеним језерима и морима, па чак и киша, стварају знатне тешкоће војницима на Арктику. Истовремено, геополитичке тензије повећавају војни значај Арктика, јер глобално загревање ствара нове економске могућности, отвара нове трговинске путеве и нове могућности за искориштавање природних ресурса.

Веће интересовање НАТО за север

Заменик директора НАТО центра за операције у арктичким условима, потпуковник Симен Сандум, каже да су чланице овог војног савеза почеле да се више концентришу на север: "То је резултат промена геополитичких односа са Русијом, климатских промена и могућности које се отварају на Арктику."

Потпуковник је додао: "Сада НАТО мора да штити Северну Америку, северни Атлантик, Северну Европу… И Кина и Русија су одједном много више заинтересоване за ове области."

Норвешка је већ дуго, због посебних услова, била главни избор НАТО за обуку на северу. Загревање Арктика се убрзава, а Сандум каже да ту област, заједно са делом Скандинавије, у будућности очекују још већа температурна колебања.

На температури од минус 60, кожа се смрзава за мање од једног минута, али прегревање такође може бити проблем, посебно уколико се температуре нагло мењају. Влага повећава ризик од смрзавања у рову, а Арктичка склоништа морају бити опремљена за сушење одеће.

"Ако постане хладно и покиснете, биће вам још хладније", рекао је Сандум. "А то утиче на морал, физичку и психолошку способност јединице да води операције."

Када снег уђе у опрему, може доћи до квара. Хемикалије на пистама могу оштетити моторе борбених авиона, посебно ако се одмах не очисте.

Прилагођавање екстремним условима

Пушке могу да се заглаве, рекла је Ема Мелби, норвешки војник који је учествовао у НАТО вежбама "Викинг" у Норвешкој. "Обично их загревамо пре чишћења."

Размена информација о ефектима климатских промена постаје много важнија у овом окружењу, тврди Волтер Бербрик, директор Групе за арктичке студије на америчком Поморском ратном колеџу. То укључује дељење информација на оперативном нивоу међу савезницима.

Авиони у поларним условима раде другачије, у зависности од температуре и притиска ваздуха, што значи да арктичке писте морају да буду продужене, додао је. "Системи наоружања и муниција ће морати да се прилагоде екстремним условима и брзим променама температуре."

Мија Леох, још један норвешки војник, доживела је овакве услове приликом недавних вежби, када је температура за недељу дана пала са минус пет на минус 28 степени.

Покретљивост трупа постаје знатно сложенија. Потребно је носити више опреме, потребе за храном се мењају, јер ниже температуре захтевају калоричније оброке. Мокар снег је тежи и скраћује време током којег војници могу да остану напољу.

"Увек проверавамо да ли су нам се прсти и стопала смрзли", додала је. "Када трчимо, заиста је тешко, брзо се уморимо."

Извештај инспектора Министарства одбране САД

Прошлог априла извештај генералног инспектора Министарства одбране САД испитао је војну спремност америчких база на Арктику и у субарктичким областима. Закључак је да се не чини довољно да се трупе прилагоде променама климатских услова.

Смрзавање и одмрзавање подземних вода може оштетити писте, наводи се у извештају, док ерозија услед поплава угрожава путеве и испоруке горива. Јаче олује могу да сруше радарске инсталације.

Екстремни услови остављају мало простора за грешке. Сваки детаљ треба узети у обзир. На пример, војници треба да запамте где су оставили рукавице за чишћење снега са гусеница пре него што се смрзну, рекао је Синдре Хагенсен, мајор норвешког артиљеријског батаљона, који 25 година ради у војсци.

"Више волимо хладне и стабилне услове", додао је Хагенсен. "Добра, стара зима. Тада је лако, ствари остају суве."

image
VV inauguration
banner