Свет

Суђење Доналду Трампу у случају руковања поверљивим документима одложено на неодређено време

Трамп се суочава са 40 оптужби у случају који се односи на његово руковање поверљивим документима пронађеним на његовом имању у Мар-а-Лагу
Суђење Доналду Трампу у случају руковања поверљивим документима одложено на неодређено време© Tanjug/Win McNamee/Pool Photo via AP

Савезни судија која је председавала кривичним предметом у вези са руковањем поверљивим документима Доналда Трампа одложила је суђење на Флориди на неодређено време, наводећи потребу за "адекватном припремом".

Судија Ајлин Кенон, коју је на ту позицију именовао управо Трамп 2020. године, објавила је да је одустала је од првобитно наведеног 20. маја као дана почетка суђења у Мајамију и назначила да се неко време неће одлучити за нови датум, наводи "Фајненшел тајмс".

Одлука значи да ће садашње суђење Трампу на Менхетну у случају наводне "куповине ћутања" звезде за одрасле Сторми Данијелс вероватно бити једино са којим ће се потенцијални републикански кандидат суочити пре председничких избора у новембру.

Објављујући своју одлуку, Кенон је рекла да постоји "безброј и међусобно повезаних" претпретресних питања која треба решити и да би "било непромишљено и недоследно" журити да се случај саслуша.

Трамп се суочава са 40 оптужби у случају који се односи на његово руковање поверљивим документима пронађеним на његовом имању у Мар-а-Лагу.

Специјални адвокат Министарства правде Џек Смит навео је да је Трамп покушао да сакрије документа од представника власти, као и да је складиштио кутије у купатилу у вили.

Случај докумената, који неки правници сматрају најјачим од четири кривична поступка против Трампа, један је од неколико које је покренуо Смит, који је такође оптужио бившег председника за његове наводне покушаје да поништи резултате избора 2020.

Ако Трамп буде осуђен, максимална затворска казна за сваку од његових 40 тачака кривичних дела креће се од пет до 20 година.

Пошто је случај на савезном нивоу, било је спекулација да би Трамп могао да покуша да се помилује ако буде изабран за председника, или да би у најмању руку могао да покуша да утиче на случај преко својих именованих у Министарству одбране, наводи ФТ.

image