Свет

Херш: Тврдње да су "проукрајинске снаге" напале Северни ток су сумануте

Амерички новинар Симор Херш сматра да би САД могле да се укључе у сукоб у Украјини, али упозорава да се Вашингтон заварава у вези са ситуацијом на терену
Херш: Тврдње да су "проукрајинске снаге" напале Северни ток су сумануте© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Америчке снаге могле би директно да се умешају у украјинску кризу у случају неуспеха Оружаних снага Украјине, рекао је Симор Херш, амерички новинар и аутор истраге о диверзијама на Северним токовима на састанку америчке невладине организације Комитет за републику.

Херш је приметио да се ситуација у Украјини за САД може одвијати по сценарију вијетнамске кампање, пошто, упркос испорукама оружја, снаге кијевског режима можда неће издржати.

Он је подсетио и на искуство битке код Стаљинграда, када је совјетска армија успела да преокрене ток битке.

"Зар заиста желимо да се петљамо са овим момцима? Мислим да не. Нисмо спремни", рекао је Херш и додао да се Американци вероватно само заваравају у вези са тиме шта се у Украјини дешава. Истовремено је нагласио да Русија у Украјини још није ни употребила своје "главне снаге".

Прошле недеље је аутор истраге о умешаности САД у саботажу Северног тока рекао да је администрација америчког председника Џозефа Бајдена у спољној политици вођена мржњом према председнику Русије Владимиру Путину и комунизму, подсећа Спутњик.

Херш сматра да прича "Њујорк тајмса" да су Северни ток дигле у ваздух неке "проукрајинске групе", суманута и поручио да зна много више о диверзији на гасоводима него што може да каже.

"Знам о том много више него што могу да причам. Једноставно не могу да ширим причу о томе", нагласио је он. "Понекад помислим да је актуелни председник (Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден) изгубио своју обавештајну заједницу", додао је Херш.

С тим у вези, он је приметио да су америчке обавештајне агенције "нахраниле“ америчку штампу "овом суманутом причом" о могућој умешаности проукрајинске групе у подривање гасовода. Новинар је објаснио да то нема никаквог смисла, јер неки активисти-дилетанти једноставно нису могли да изведу операцију таквог степена сложености.

image